Općenito, svi su muškarci izloženi riziku od raka prostate, međutim postoje određeni čimbenici rizika koji povećavaju vjerojatnost oboljevanja od raka prostate kao što su:
starija životna dob - muškarciji stariji od 50 godina izloženi su većem riziku od raka prostate
zapadnjački tip prehrane - posebice konzumiranje masti životinjskog porijekla, dok konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od raka prostate
pretilost - pretilost je povezana s većim rizikom od razvoja agresivnijeg tipa raka prostate
obiteljska povijest raka prostate - ukoliko su vam otac ili brat oboljeli od raka prostate izloženi ste dva ili tri puta većem riziku od raka prostate, rizik je čak i veći ako su od raka prostate oboljeli i neki vaši rođaci, osobito ako su oboljeli u mlađoj životnoj dobi
izloženost herbicidima i pesticidima
Vazektomija, seksualna aktivnost, te spolno prenosive bolesti nisu povezani s većim rizikom od raka prostate. Neka istraživanja pokazala su manju učestalost raka prostate u muškaraca koji češće ejakuliraju.
Kada se pojavi rak prostate, jedno je pitanje od najveće važnosti: je li agresivan i zahtijeva hitno liječenje ili sporo raste i vrijedan samo praćenja Trenutačno je invazivna biopsija jedini način da se odgovori na to pitanje, no novi test urina bi također mogao dati odgovor na to pitanje.
02.04.2024. 12:4202.04.2024. 12:31
| Nutrients | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Stope raka nastavljaju rasti na globalnoj razini, a rak dojke, rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate i rak želuca prednjače u pogledu novih slučajeva i smrti. Znanstvenici su uočili razlike u prevalenciji raka između Azije i Zapada, što se može pripisati različitim prehrambenim navikama, posebice konzumaciji proizvoda od soje.