Prekomjerna konzumacija alkohola povezana sa nepravilnim radom srca


Prekomjerna konzumacija alkohola povezana sa nepravilnim radom srca

Dvije nove studije bacaju novo svjetlo na povezanost konzumacije alkohola i nepravilnog rada srca. Prva studija mogla bi objasniti zašto prekomjerno pijenje alkohola ponekad uzrokuje nepravilan rad srca i mogući način da se to spriječi. Druga studija istraživala je zašto alkohol može imati negativan utjecaj na rad srca kod žena koje uzimaju nadomjesnu terapiju estrogenom.

Naime, pokazalo se da ponavljano prekomjerno pijenje alkohola može dovesti do ozbiljnih aritmija poput fibrilacije atrija koja je najčešći tip aritmije. 

Fibrilacija atrija može povećati rizik od moždanog udara i zatajenja srca. Otprilike jedna trećina novih dijagnoza fibrilacije atrija povezana je s konzumacijom alkohola. Ponavljanje fibrilacije atrija uobičajeno je kod osoba koje prekomjerno piju. Veza između opetovanog prekomjernog opijanja i aritmije u vrijeme slavlja toliko je poznata da je medicinski stručnjaci nazivaju sindromom blagdanskog srca koji je uzrokovan opetovanim prekomjernim opijanjem tijekom praznika.

Rezultati prve studije sugeriraju da razvoj novih lijekova, uključujući Alda-1 i druge inhibitore specifične za protein JNK2, može biti učinkovita strategija protiv fibrilacije atrija za osobe sa sindromom blagdanskog srca.

Druga studija pokazala je značajan utjecaj estrogena na srčanu disfunkciju izazvanu alkoholom, unatoč poznatim kardioprotektivnim učincima. Žene u predmenopauzi i menopauzi koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju trebale bi biti oprezne s konzumiranjem alkohola jer on može biti čimbenik srčane disfunkcije.

Stručnjaci preporučuju umjerenu konzumaciju alkohola za optimalno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Izvor:
American Heart Association