Dijabetes tipa 2 povezan s većim rizikom od raka
Dijabetes tipa 2 povećava rizik od višestrukih zdravstvenih stanja, uključujući razne oblike raka; međutim, mehanizmi odgovorni za ovu povezanost ostaju nejasni.
Dijabetes tipa 2 povećava rizik od višestrukih zdravstvenih stanja, uključujući razne oblike raka; međutim, mehanizmi odgovorni za ovu povezanost ostaju nejasni.
Nova studija otkriva da statini, često korišteni lijekovi za snižavanje povišene razine kolesterola, mogu blokirati određeni put uključen u razvoj raka koji je posljedica kronične upale. Inače, kronična upala glavni je uzrok raka u cijelom svijetu.
Europska organizacija za rak (European Cancer Organisation, ECO) održala je danas konferenciju u Zagrebu te predstavila svoj Manifest i novo Europsko izvješće o stanju raka za Hrvatsku kao dio kampanje "Time to Accelerate – Together Against Cancer". Događaju su prisustvovali brojni političari, uključujući potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu, koja je otvorila događaj, te brojne kandidate za Europski parlamenta i Hrvatskog sabora.
Rezultati nove studije pokazali su da je manja konzumacija brokule povezana s višom prevalencijom raka, što sugerira da bi česta konzumacija ovog povrća iz porodice krstašica mogla pružiti zaštitni učinak protiv brojnih vrsta raka.
Otprilike jedan od pet pacijenata oboljelih od raka ima koristi od imunoterapije – tretmana koji iskorištava imunološki sustav u borbi protiv raka. Takav pristup u pobjeđivanju raka doživio je značajan uspjeh kod raka pluća i melanoma.
Dvije studije od Oxford Population Health koje je financirao Cancer Research UK otkrile su proteine u krvi koji bi mogli upozoriti ljude na rak više od sedam godina prije nego što se dijagnosticira. Znanstvenici su identificirali 618 proteina povezanih s 19 različitih vrsta raka, uključujući 107 proteina u skupini ljudi kojima je krv prikupljena najmanje sedam godina prije dijagnoze.
Rezultati nove studije pokazali su da žene s trostruko negativnim rakom dojke i visokim razinama imunoloških stanica u tumorima imaju manji rizik od recidiva nakon operacije, čak i bez kemoterapije. Trostruko negativni rak dojke čini oko 15% svih dijagnoza raka dojke u svijetu.
Zdrava prehrana može smanjiti rizik od srčanih bolesti kod osoba koje su preživjele rak dojke, pokazalo je novo istraživanje. Bolest srca glavni je uzrok smrti kod žena koje su preživjele rak dojke, vjerojatno zbog toksičnih učinaka kemoterapije, zračenja i ciljane terapije raka na srce.
Stope raka nastavljaju rasti na globalnoj razini, a rak dojke, rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate i rak želuca prednjače u pogledu novih slučajeva i smrti. Znanstvenici su uočili razlike u prevalenciji raka između Azije i Zapada, što se može pripisati različitim prehrambenim navikama, posebice konzumaciji proizvoda od soje.
U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su istraživali ulogu receptora vitamina D (VDR) kao potencijalnog prognostičkog markera za rak dojke. Rezultati su ukazali na značajnu povezanost između VDR-a, načina otkrivanja i veličine invazivnih tumora, što ukazuje na obećavajući put za daljnja istraživanja.