Općenito, svi su muškarci izloženi riziku od raka prostate, međutim postoje određeni čimbenici rizika koji povećavaju vjerojatnost oboljevanja od raka prostate kao što su:
starija životna dob - muškarciji stariji od 50 godina izloženi su većem riziku od raka prostate
zapadnjački tip prehrane - posebice konzumiranje masti životinjskog porijekla, dok konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od raka prostate
pretilost - pretilost je povezana s većim rizikom od razvoja agresivnijeg tipa raka prostate
obiteljska povijest raka prostate - ukoliko su vam otac ili brat oboljeli od raka prostate izloženi ste dva ili tri puta većem riziku od raka prostate, rizik je čak i veći ako su od raka prostate oboljeli i neki vaši rođaci, osobito ako su oboljeli u mlađoj životnoj dobi
izloženost herbicidima i pesticidima
Vazektomija, seksualna aktivnost, te spolno prenosive bolesti nisu povezani s većim rizikom od raka prostate. Neka istraživanja pokazala su manju učestalost raka prostate u muškaraca koji češće ejakuliraju.
Znanstvenici su otkrili mehanizam pomoću kojeg acetilsalicilatna kiselina može smanjiti metastaze nekih vrsta raka stimulirajući imunološki sustav. Smatra se, da bi ovo otkriće moglo dovesti do ciljane upotrebe acetilsalicilatne kiseline za sprječavanje širenja osjetljivih tipova raka te do razvoja učinkovitijih lijekova za sprječavanje metastaza raka.
04.03.2025. 08:5804.03.2025. 08:42
| Frontiers in Nutrition | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Rezultati analize više studija sugeriraju da crveni pigment likopen, koji se nalazi u rajčicama i drugom crvenom voću, može pomoći u smanjenju rizika od raka - osobito raka pluća.