Vrlo je bitan redoviti unos hrane s ugljikohidratima (CHO) koji se sporo apsorbiraju (kao što je krumpir, kruh, tjestenina, riža, voće, povrće) kako bi se spriječila hipoglikemija.
Hrana koja se preporuča kod dijabetesa temelji se na jednakim principima zdrave prehrane kao i za sve ljude. Slobodno se mogu koristiti proizvodi u koje nije dodan šećer.
Svi napitci bi trebali biti bez šećera.
Obroci
Ono što je važno uzeti u obzir je sljedeće:
Vrsta hrane: Pri svakom obroku potrebno je jesti hranu s ugljikohidratima koji se sporo apsorbiraju.
Količine: Većinu hrane pri svakom obroku trebaju sačinjavati ugljikohidrati. Obroci se nikada ne smiju preskakati.
Vrijeme obroka :
Primjeri hrane bogate ugljikohidratima
Sljedeća hrana je dobar izvor ugljikohidrata koji se sporo apsorbiraju, a njima se može održavati razina glukoze u krvi:
kruh, pogače, čajni kolačići – žitarice;
mlijeko, obrano (s malo masti) aromatizirano mlijeko (bez šećera)
krekeri, Ryvita, rižini kolačići;
obični keksi, pločice žitarica, riža;
tjestenina, rezanci – čips – krumpiri
zapečeni grah, povrće;
voće (svježe i sušeno);
jogurti bez šećera
Dijabetičke dijete u skladu s preporukama koje se provode u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac:
Održavanje razine inzulina u krvi unutar strogih, zdravih parametara svakodnevni je cilj za osobe s dijabetesom, no sada su japanski znanstevnici s Osaka University otkrili da reguliranje razine inzulina u krvi može čak pomoći u smanjenju rizika od oboljevanja od COVID-19.
14.07.2020. 12:1114.07.2020. 11:31
| Diabetologia | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Izgleda da u osoba koje su pod stresom teškog COVID-19 može doći do abnormalnog povišenja razine šećera u krvi, čak i u osoba bez dijabetesa, što je povezano s dvostruko većim rizikom od umiranja od COVID-19, ukazuje nova studija.