Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Lindynette 20

Autor Poruka

tina646

04.10.2012. 15:05

dobar dan. trebam hitno pomoć, savjet. nisam u mogućnosti doći do svog ginekologa..
pijem lindynette 30 skoro godinu dana, iz trenutne kutije popila sam 8 tabletica, i otišla na put bez njih.. slučajno sam zaboravila. u nedjelju sam dakle popila zadnju, 8 tabletu, i od tad sam dakle tri propustila. problem mi je taj što sam danas dobila ujutro menstruaciju, i sad neznam ni sama što da radim. tablete opet imam kod sebe. dal da pijem dalje iz te kutije, ili ne. kad da nastavim. molim Vas pomoć. :/

Nataša Šemnički, dr. med.

06.10.2012. 14:45

tina646 ,

počnite piti novu kutiju i dodatno se štitite ovaj mjesec.

l.p.

marijannas1

07.10.2012. 04:45

Postovana doktorice,
Prvi put pijem lindynette 20. Pocela sam prvog dana ciklusa, u nedelju, i tako redovno pila dvanest dana kada sam slucajno umesto sledece popila pilulu u kontra smeru, onu koja je namenjena za 21. dan. To sam uvidela sutradan kada sam popila sledecdu redovnu. Ispada da sam jednu u nizu preskocila a da sam poslednju prerano iskoristila. Interesuje me da li sam tako poremetila dejstvo i posto cu zavrsiti dan ranije nego sto je planirano (12.10.) da li od tog dana da brojim pauzu 7 dana ili od 13.10. kad je trebalo da ispijem poslednju i da li je bitno da se uvek pocinje istog dana u nedelji (tako pise u uputstvu)?
Unapred zahvalna,
Veliki pozdrav!

MALUU

07.10.2012. 13:00

Poštovani. Lindynette 20 pijem 5 dana .To mi je prvo pakovanje. Počela sam uzimati ujutro u 7 sati,ali bih promijenila na sat vremena kasnije i nastavila tako redovito. Da li je to u redu i da li ću biti i dalje zaštićena ili ne?

barbara200

08.10.2012. 10:50

dobar dan! Imam pitanje..mogu li se pilule piti unutar razmaka neka 2 sata..a da zaštita nije narušena..inače ih pijem u 20h al mi se zna desiti da ih radi obaveza i nemogućnosti popijem u 21:30, 18:30 itd.. i je li kondom uz prekinuti snošaj i pilule dovoljna zaštita da ne moram brinuti?

09.10.2012. 20:40

marijannas1 ,

ove tablete imaju istu dozu hormona u svakoj tableti tako da brkanje redosljeda nije problem već kašnjenje ili izostavljanje.
Pauzu brojite od dana zadnje tablete.

L.p.

MALUU,

ureduje, bit će te zaštićeni.

L.p.

barbara200 ,

ostupanja od 1-2h su tolerantna.
To bi bila puna zaštita od trudnoće.

L.p.

pcud

10.10.2012. 16:10

Poštovana doktorice,

Imam 24 godine,a pilule uzimam od osamnaeste. Najprije sam neko vrijeme pila Diane 35 radi akni, nakon otprilike godinu i pol napravila sam pauzu od pola godine međutim problem s aknama se vratio i od tada sam uzimala Yaz. Ovo ljeto moja diktorica mi je prepisala Lindinette i jutros, dan prije nego bih trebala popoiti posljednju tabletu iz trećeg blistera dobila sam simptome migrene i miješao mi se govor, krivo sam izgovarala riječi i u krivom kontekstu. U uputstvima sam pročitala da je to jedna od nuspojava. Molim Vas za savjet, trebam li prestati piti pilule i ako da sto mogu učiniti da održim stanje zdravog tena.?

Hvala i lijep pozdrav

MALUU

10.10.2012. 16:50

U uputstvu Lindynette 20 tableta piše da se uzimanje tableta koje sadrže paracetamol ne preporučuje. Da li onda smijem uzimati Lupocet od 500 mg ili Ibuprofen povremeno protiv glavobolje jer one sadrže paracetamol? Ako smijem, hoće li one utjecati na učinkovitost pilule? Mislim, koje tablete protiv glavobolje smijem istodobno piti , a da učinak kontraceptiva ostane isti? Unaprijed hvala i lijepi pozdrav!

bbs

10.10.2012. 23:35

Postovanje,

Imam par pitanja. Naime, ginekolog mi je prepisao Lindynette 20 i danas sam dobila menstruaciju i uredno sam popila prvu u 19 sati. Medutim, s obzirom na to da su mi menstruacije jako bolne, prije toga sam, oko podne, popila Nurofen i opet jos jednu nakon popijene pilule. Smanjuje li uzimanje ostalih tableta (za glavobolju, bolove u trbuhu itd) ucinkovitost kontracepcije ili ne? I imam podosta los ten, hoce li mi se uz uzimanje pilula poboljsati ili to s time nema nikakve veze?

Hvala unaprijed!

ari92

11.10.2012. 09:35

Postovani,
Pijem Lindynette 20 drugi mjesec i danas mi je 7. tableta. Od jucer ujutro osjecam bol u podkoljenicama koja se uglavnom javlja dok hodam. Od navecer osjecam i povremenu bol iznad desna strane prsnog kosa. Prije pocetka uzimanja pilula, napravila sam krvnu sliku i kualogram i nalazi su bili u redu. Da li bi se trebala javit ginekologu ili to nije povezano sa pilulama?
Hvala unaprijed.

11.10.2012. 17:20

pcud ,

prestanite piti kontracepciju i javite se svom liječniku opće prakse.
Nakon učinjenih pretrga vidjet će se možete li nastaviti sa kontacepcijom.
Ako ne možete potrebno je napraviti hormonske pretrage kako bih se otkrilo na kom nivo je vaš problem i ciljano tretiralo.
Naravno da je poreban pregled dermatolga.
U svojoj ambulanti akupunkturom također pokušavam riješiti probleme s aknama.

L.p.

11.10.2012. 17:20

MALUU ,

Uzimajte Andol 300 ako ne pomogne Brufen ili Voltaren.

L.p.

11.10.2012. 17:50

bbs ,

uz navedene tablete trebalo bi doći do poboljšanja tena.
Od analgetika slobodno koristite Andol 100 i brufen.

L.p.

ari92,

svakako se javite svom ginekologu.

L.p.

provence

Poštovani,

s obzirom da uzimam kontracepcijske pilule nakon duge pauze (3 godine) uzela sam prvu pilulu prvog dana menstrualnog krvarenja. Međutim, krvarenje je vrlo brzo nestalo i od onda nimalo ne krvarim. Još se nisam susrela s ovim problemom pa Vas molim informaciju je li to normalno i je li zaštita adekvatna. Nalazi su bili u redu i inače nemam problema sa urednošću ciklusa.

Unaprijed hvala i lijepi pozdrav.

12.10.2012. 09:40

provence,

to je normalna pojava i prisutna je puna zaštita.
Ako želite biti još sigurniji koristite kondom tokom prve kutije.

L.p.

panta

16.10.2012. 09:25

Postovana doktorice,

zbog izostanka menstruacije i ciste ginekolog mi je prepisao Duphaston (5 dana x 2 pilule) radi izazivanja krvarenja.

Rekao mi je da na prvi dan krvarenja, koje je uslijedilo 3 dana nakon prestanka uzimanja duphastona, uzmem prvu pilulu Lindynette 30,
sto sam i ucinila.

Krvarenje je trajalo svega 2 dana, nakon toga sam jos 4 imala smeckasti iscjedak - da li je to normalno?

Danas sam popila desetu pilulu Lindynetta 30,
te moram napomenuti da me grudi bole vec 10ak dana neprestano,
a uz to su se i povecale za pola broja/broj.

Molim vas da mi objasnite navedene? Da li je normalno da je krvarenje trajalo samo 2 dana i da li su bolne i povecane grudi posljedica Lindynette 30 pilula?

Unaprijed hvala.

16.10.2012. 11:55

panta ,

krvrenje je normalno kraće i oskudnije to se svugdije navodi vezano uz kontracepciju.
Bolne grudi jesu zbog tableta pa slijedeću kutiju zamjenite sa Lyndinette 20.
Zbog manje doze estrogena nebi trebalo biti bolnih grudi.

L.p.

Nazad
1 ... 11 12 13 14 15 16 ... 77
Naprijed