Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
19.04.2008. 20:35
Lana - i pilule i flasteri su hormonska kontracepcija, dakle isto, jednaka pravila vrijede. Morat ćete se malo strpiti.
Sigurnost - dapače, komentari su dobrodošli.
|
*malena*
|
Doktorice,da li zbog stresa može kasniti mjesečnica,bez obzira na redovito uzimanje pilula??
|
adelaide
|
Pozdrav.
Imam par pitanja za doktoricu. Naime, kao i svi ovdje, trebam pomoc.
Evo ovako: uzimam Yasmin već godinu dana. U zadnjih nekoliko mjeseci sam imala problema s probavom (iako nista bitno), ali i 'pokupila' sam pythriasis roseu. Imam tu bolest već mjesec i pol, i doktorica mi je prepisala Claritine prije tjedan dana (zbog svrbeza). U medjuvremenu sam prestala piti Yasmin zbog probavnih problema (i jer mi je tako doktorica savjetovala). Prije tjedan dana imala sam odnos, uz zaštitu (kondome). Trebala sam dobiti menstruaciju u ovu srijedu, ali nisam.. Pilule nisam nastavila piti jer nisam jos dobila menstruaciju, a nisam ih prije toga pila cijeli mjesec. Sad me zabrinjava ta pauza, bez menstruacije.. Imate li prijedlog? Sto da ucinim? Da kupim test na trudnocu ili da odem kod ginekologa? Moze li Claritine uzrokovati to odsutstvo mesntruacije?
Napomena: uvijek sam imala redovite menstruacije, i prije nego sam pocela piti. Nikada nisam imala posebnih problema u PMS-u, i mensutracije nikada nisu bile obilne, i uvijek su trajale 5-6 dana.
Hvala unaprijed.
|
|
19.04.2008. 22:30
Malena - može, par dana.
Adelaide - malo ste zakomplicirali stvar, ništa nisam shvatila, ali se čini da niste uzimali kontracepciju a sad vam menstruacija kasni. Napravite test pa ćemo dalje lako.
|
karla.ivani
|
23.04.2008. 11:55
Poštovana doktorice! Prije desetak dana sam bila kod ginekologa i propisao mi je tablete yasmin. Ovo je prvi puta da koristim bilo kakve tablete. Po njegovim uputama, trebala sam ih početi piti na prvi dan sljedeće menstruacije. Jučer mi je bio 28. dan ciklusa, ali umjesto krvarenja pojavi se smeđi iscjedak, te predvečer tek tragovi krvi te sam prvu tabletu popila. Danas krvarenja ni iscjetka nema. Da li da večeras popijem normalno drugu tabletu ili? Unaprijed puno hvala!
|
|
23.04.2008. 13:20
Da, normalno pijete dalje. Ovo se često dešava, da prva tableta jako smanji obilnost menstruacije. malo pročitajte po ovom forumu, vdijet ćete da ima puno djevojaka sa takvim iskustvom.
|
masa111
|
23.04.2008. 14:35
Postovana doktorice, jedno pitanje.
na papa testu dijagnosticiran mi je cin I s mogucnoscu cin II i hpv nalaz je pozitivan. pripisana mi je terapija s kojom pocijem danas,to su vaginalete. bez obzira na rezultate testa, doktorica mi je pripisala yasmin kojeg pijem tjedan dana. imam stalnog decka i sigurno onda i on ima hpv, a citala sam da pilule nisu dovoljna zastita dok traje lijecenje jer mi se moze opet vratiti hpv. sada ne znam sto ciniti, da koristim i kondome do iduceg testiranja koje je zakazano za 2 mjeseca ili mogu imati spolne odnose samo s yasminom?
Puno hvala!!
zbunjena...
|
|
23.04.2008. 16:20
A čujte, to je teško pitanje. Ako imate manje od 30 godina šansa da HPV nestane u roku od godine dana je preko 90%. Naravno, uz preduvjet da vam se imunitet popravi i uz uvjet da vas dečko ne reinficira stalno. To bi značilo kondom bez iznimke, odsad pa nadalje, dok se ne riješite HPV-a.
|
naida
|
24.04.2008. 16:30
doktorice imam jedno pitanje, naime pijem yasmin tablete vec trecu kutiju, i pila sam ih pravilno kako je navedeno u uputstvu, ali mjesecnice mi traju skroz kratko 2-3 dana, izuzev one kad sam tek pocela piti koja je trajala 10 dana, a prije uzimanja tableta mi je inace trajala oko 7 dana. zanima me je li to normalno da traje tako kratko i oskudno, je li moguce da se radi o trudnoci, jer sam jednom povracala, ali tek 10 sati nakon uzimanja tablete sto mi koliko ja znam ne bi trebalo poremetiti kontracepciju??nadam se da ste shvatili ovo moje pitanje posto sam ga malo zbrckala, ali eto unaprijed vam hvala na odgovoru
|
|
24.04.2008. 20:50
Niste zbrčkali, shvatila sam . Vidi se da vaš ginekolog nije baš razgovarao s vama prije početka uzimanja - jedna od dobrobiti oralne kontracepcije jest i smanjenje obilnosti i bolnosti krvarenja. Dakle, sve je normalno.
|
haley
|
26.04.2008. 00:25
Poštovana doktorice,
pijem yasmin sada već tri mjeseca i ovo mi je zadnji tjedan, međutim, danas sam zaboravila popiti tabletu. Pijem ih u 22h, a danas sam ju popila u 23.30h. Ostale su mi još 2 tabelete do pauze, pa me zanima što da radim? Da li da nastavim normalno piti kao dosad ili da prekinem i kolika je sad učinkovitost djelovanja?
Puno Vam hvala unaprijed!
|
|
26.04.2008. 12:00
Do 5-6 sati smijete zaboraviti bez ikakavih posljedica po efikasnost.
|
*malena*
|
27.04.2008. 00:25
Doktorice,da li se smanjuje djelotvornost kontracepcije ako pojedem voće (kojeg jedem jako puno),npr. kivi i odmah popijem pilulu??
Oprostite na glupom pitanju,al to me zanima... Fala lipa!
|
|
27.04.2008. 11:40
Naravno da ne.
|
klax
|
27.04.2008. 20:25
Poštovanje!
Trenutno sam na 4. mjesecu svog uzimanja yasmin tableta i jučer sam popila četvrtu tabletu. Danas sam nešto prije termina za iduću tabletu imala problema sa proljevom pa me zanima da li mi je potrebna dodatna zaštita ostatak mjeseca? Hvala na vašem odgovoru!
|
|
27.04.2008. 22:20
Ako ste imali proljev unutar 4 sata NAKON uzimanja tablete trebate uzeti novu, i ne trebate koristiti dodatnu zaštitu.
|
inagirl
|
29.04.2008. 01:40
Draga doktorice..
Već godinu dana pijem yasmin..i zadovoljna sam s njima..ali sam čula da u mađarskoj postoje iste takve tablete, isto pakiranje, isti sastav, ali pod imenom yamira..pakiranje sadrži tablete za 3 mjeseca i stije oko 100 kuna, što je mnogo jeftinije nego kod nas, obzirom da su sad poskupjele na 99,50 kuna..
zanima me da li su to potpuno iste tablete kao i yasmin?
unaprijed se zahvaljujem
|
|
29.04.2008. 09:25
Nisam sigurna, mislim da se Yasmin svagdje prodaje pod imenom Yasmin, pa i u Mađarskoj. Pokušala sam čak i guglati pa pod yamira ne dobijem nikakve tablete. U svakon slučaju, ako pod imenom Yamira sitnijim slovima piše ethynil estradiol/drosperinone onda jesu iste tablete, kako god se zvale.
|
Gwen
|
29.04.2008. 11:45
Poštovana doktorice Dmitrović, vjerujem kako je i ovakvo pitanje već bilo postavljeno ranije, ali htjela bih dobiti direktan odgovor i tako biti što sigurnija. U petak ću popiti zadnju tabletu iz pakiranja nakon čega, naravno, bi trebala nastupiti sedmodnevna pauza unutar koje nastupa krvarenje. Pitala bih Vas ovim putem, mogu li nastaviti odmah sutradan, dakle u subotu, novo pakovanje kako bih izbjegla krvarenje zbog odlaska na put? Dakle, da ne radim pauzu. Je li time zaštita imalo smanjena i je li to uopće u redu? I ako to učinim, sljedeću pauzu od 7 dana radim normalno nakon potrošenog pakiranja koje bi sad počela piti odmah? Hvala Vam puno na odgovoru!!
|
|
29.04.2008. 12:35
Da, možete, zaštita je dapače vrhunska. Slijedeća pauza nakon druge kutije.
|