Autor
|
Poruka
|
dubravko
|
29.04.2008. 14:50
Poštovana doktorice,
imam nekoliko pitanja:
1. da li HK (Yasmin) djeluje tako da u ciklusu nema plodnih dana (pojednostavljeno), pa nema niti mogućnosti oplodnje
2. da li se bespotrebno osiguravamo i kondomom, ako se Yasmin pije svaki dan točno u određeno vrijeme
3. da li zaštita djeluje nakon uzimanja zadnje tablete iz pakiranja a do pojave krvarenja ili tada trebam dodatnu zaštitu.
Ispričavam se ako su pitanja već postavljena.
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
29.04.2008. 15:30
Odgovor na sva tri pitanja je da.
|
Fatalna
|
02.05.2008. 09:45
postovanje..
imam jedno pitanje, a nikako da saznam odgovor..ovako, ginekolog mi je prepisao yasmin tablete, bez ikakvih pretraga..ali...inace sam anemicna..u biti, dosta sam bolezljiva, imam alergije sve moguce itd (iako mislim da to nema nikakve veze sa ovim )..cula sam da nesto, pa me sada zanima oce li mi uzimanje yasmina utjecaj na tu moju anemicnost, oce se to povecat il sta vec...nadam se da pitanje nije glupo...unaprijed hvala...
|
Emma 6
|
03.05.2008. 19:05
poštovana doktorice, počela sam koristiti pilule yasmin prije tjedan dana i za sada nemam nikakvih problema. Imam samo jedno pitanje. Utječe li na djelovanje tableta alkohol? smijem li npr, u posebnim prilikama popiti koju čašu vina bez straha da će to poremetiti djelovanje pilula? unaprijed hvala na odgovoru
|
|
04.05.2008. 18:10
Fatalna - pitanje jest malo glupo , ali niste vi krivi, nego vaš ginekolog koji vam nije objasnio da ćete s Yasminom izliječiti svoju anemiju. Dakle hrabro.
Emma - smijete, bez straha.
|
nastija
|
04.05.2008. 20:55
Poštovanje,
koristim yasmin već 4 mjeseci i od ponedjeljka započinjem novu kutiju, a s obzirom da me je prije 2 dana ugrizao pas i dobila sam cjepivo protiv tetanusa i propisan mi je antibiotik Augmentin, zanima me da li to utječe na djelotvornost yasmina i da li mi je zaštita smanjena?
Unaprijed hvala!
|
|
04.05.2008. 22:05
Ne utječe, i zaštita nije smanjena.
|
IronLady
|
05.05.2008. 11:45
poštovanje...
pri kraju sam svog prvog pakovanja yasmina... inače mi ciklus traje 31 dan, a u uputama piše da će se sada pojavljivati tijekom ove sedmodnevne pauze... znači, ciklus će mi sad biti za 3-10 dana kraći?
|
|
05.05.2008. 13:10
Ne, ciklus će vam biti točno 28 dana, osim ovaj prvi mjesec kad će biti kraći.
|
tinapu
|
07.05.2008. 15:05
Poštovana doktorice!
uzimam yasmin tablete vec 2 mj i nemam nekih ozbiljnijih nuspojava osim jedne koja se odnosi na raspolozenje koje je postalo depresivno ,imam napade placa ,crnih misli. zaniam me jel to samo jedna od nuspojava koja se javlja u pocetaku uzimanja jer sam postala nepodnosljiva sama sebi i okolini.
Hvala unaprijed.
|
|
07.05.2008. 17:30
Da, to je nuspojava. Obično prolaze za 2-3 mjeseca, pa pokušajte još jednu kutiju. Ako ne bude bolje mijenjajte vrstu.
|
alexxx
|
09.05.2008. 13:05
postovana doktorice,
zbilja ne stignem prelistati cijeli forum u posljednje vrijeme, pa Vas molim za razumijevanje ukoliko je ovo pitanje vec bilo...
naime, pijem yasmin vec 3 mjeseca, no prekjucer sam uzela zadnju tabletu prije pauze, danas sam saznala da moram ici na neki put u nedjelju i tad zbilja ne smijem imat menstruaciju. moje pitanje je, mogu li ja skratiti pauzu, i hocu li ipak dobiti mesntruaciju ako je odgovor potvrdan.
zahvaljujem unaprijed!
|
|
09.05.2008. 16:05
Bojim se da ste se kasno sjetili. Mislim da ako i danas počnete novu kutiju da ćete prokrvariti i krvaruckati cijelu tu drugu kutiju. Možda je najpametnije čekati da prokrvarite pa taj isti dan početi novu kutiju u nadi da će krvarenje biti slabije i kraće trajati.
|
zidy
|
10.05.2008. 11:10
poštovana doktorice,
prije nekoliko dana sam po prvi put počela piti yasmin pilule. nakon što popijem tu prvu kutiju napravila bih pauzu slijedećih mjesec dana pa ih opet počela piti. da li je to moguće i da li da slijedeću kutiju počnem piti ponovno na prvi dan menstruacije? hoće li u međuvremenu doći do nekakvih nuspojava ili promjena u vremenu pojave krvarenja?
|
lollipop
|
10.05.2008. 11:10
postovanje
popila sam prvu kutiju yasmin tableta, medutim zaboravila sam popit zadnju tabletu (jucer) tog pakiranja. danas odmah nakon sto sam se probudila popila sam tu zaboravljenu i otisla kupiti novo pakiranje te popila tabletu tog novog pakiranja dva sata nakon zaboravljene. spolni odnos sam imala 16i dan, i niti jednom nisam zaboravila popit tabletu. kako pise u uputsvima, dvije su mogucnosti i ja se odlucih za ovu prvu da odmah nastavim pit novo pakiranje bez pauze. da li postoji mogucnost trudnoce? kada bi otprilike trebalo poceti tockasto krvarenje? sto ako ga nema? i jos jedno pitanje, sto ako je krvarenje malo jace (tj nije tockasto)? malo sam pretjerala al jednostavno trebam odgovor da se umirim. unaprijed hvala na odgovoru, i moram da pohvalim ovaj forum i vama doktorice sto imate zivaca!
|
|
10.05.2008. 18:10
Zidy - možete tako, ali nije jako pametno jer nećete znati kad ćete dobiti slijedeću menstruaciju, lako može kasniti. I uistinu ne vidim razlog praviti pauze od mjesec ili dva, jednostavnije ih je ne praviti. Da, slijedeća kutija opet od prvog dana.
Lollipop - mogućnosti trudnoće nema, samo nastavite sa novom kutijom. Točkasto krvarenje, ako se pojavi, će se pojaviti kad se pojavi. Isto kao i jače krvarenje. Pa kakva su vam to pitanja, tko bi tako nešto mogao znati ?
|
ivana28
|
10.05.2008. 18:10
Poštovanje,
u jednom od prethodnih odgovora na pitanje o propuštenoj tableti u prvom tjednu (odnosno krajem prvog tjedna) napisali ste ''Od odnosa PRIJE zaboravljene tablete nikako ne možete ostati trudni'', a u uputama yasmin tableta (pod 'jedna propuštena tableta u prvom tjednu') piše ''ukoliko je do snošaja došlo u prethodnih sedam dana, valja razmotriti mogućnost trudnoće''. Možete li malo razjasniti tu temu, budući da su odgovori prilično konfuzni? hvala
|
vila
|
10.05.2008. 18:15
Veceras bih pocela piti kontracepciske pilule(yasmin) po prvi put. Interesuje me da li uvjek produze menstruaciju, meni inace traje 5-6 dana?
|
Fatalna
|
11.05.2008. 04:00
postovanje...
danas sam pocela prvi puta uzimati yasmin...dobila sam menstruaciju i popila prvu tabletu u 21h..uvijek imam jake bolove i bude mi muka uzasno, pa sam se i ispovracala 4 sata nakon sto sam popila prvu tabletu...sta da radim sada? trebam li popiti sutra 2 tablete ili normalno samo 1 zato sto mi je ovo 1.puta da koristim kontracepcijske tablete? hvala unaprijed....
|
|
11.05.2008. 12:30
Ivana - meni je drago da čitate i moje odgovore i upute lijeka detaljno. Nadam se da vas s ovim neću zbuniti, ali ja stojim iza onog što sam napisala. Mogućnost trudnoće, ukoliko je odnos bio prije zaboravljene tablete, je toliko teoretska da praktički ne postoji. A proizvođač lijeka će napisati svašta u upute, da ako ostanete trudni ne okrivite njega nego sebe.
Vila - mogu produžiti, ne moraju - to je individualno.
Fatalna - ne treba dodatna tableta, računamo da se tableta nakon 2 sata apsorbira. Dalje nastavite normalno.
|