Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

poestetika

11.05.2008. 12:30

poštovana doktorice,
pijem yasmin 2 mjeseca i za par dana cu zapoceti trecu kutiju. u petak sam dobila menstruaciju koja je prilicno slaba. otprilike jedan ulozak na jedan dan. zanimam me da li je moglo doci do trudnoce bez obzira na yasmin? cula sam da se za vrijeme uzimanja pilula menstruacija moze promijeniti sto se tice kolicine ali ne znam da li je ovako bas normalno. pijem ih ko na uricu.
hvala happy

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

11.05.2008. 13:05

Ovako je baš normalno, u tome i je poanta uzimanja kontraceptiva - nema trudnoće, nema obilnih krvarenja, nema bolova.

elois1

13.05.2008. 14:15

Poštovana doktorice, ne znam gdje da postavim ovo pitanje pa ću Vama jer možda moj problem ima veze sa uzimanjem Yasmin pilula. Pijem ih već otprilike pola godine i nisam imala problema do nedavno, naime nekoliko puta sam prilikom odnosa prokrvarila. Ne puno, ali ima tragova krvi. Što mislite, je li to posljedica uzimanja pilula ili o čemu se radi? Zahvaljujem Vam puno na odgovoru.

13.05.2008. 16:05

Ako vam je papa test uredan u zadnjih godinu dana i nemate tzv. "ranicu" na grliću maternice, i ako nemate polip sluznice maternice (što se vidi na uzv pregledu), onda je od kontraceptiva. Pretpostavljam da ćete ipak morati na pregled happy.

jelena86

15.05.2008. 19:05

poštovana doktorice,
iz vaših sam odgovora saznala mnogo i nikad mi se nije dogodilo da moram postavljati pitanje no evo izgleda da ću morati..
trenutno sam u sedmodnevnoj pauzi uzimanja yasmina, menstruacija mi je uredna i slabija iako je ovo tek prvi mjesec uzimanja i moram priznati da nema nuspojava ni bolova, a i menstruacija je čak za jedan dan kraća nego inače.
no, zanima me kako postupiti pri spolnom odnosu tijekom menstruacije, točnije da li i tada dečko može ejakulirati u mene bez mogućnosti trudnoće?
unaprijed zahvaljujem,
-j

15.05.2008. 21:15

Može, sigurni ste cijelo vrijeme.

Mplanck

16.05.2008. 20:55

Postovana doktorice, vidjela sam da tablete yasminelle sadrze 0,02mg etinelestradiola. Meni je lijecnik preporucio yasmin. Da li ce mi ipak odgovarati yasminelle? (yasminelle sam kupila u Madjarskoj sa receptom od yasmina, a tek sam kasnije vidjela da sadrze 0,02mg etinelestradiola).
Kad sam povracala 4 sata nakon sto sam popila yasmin, ja sam ipak uzela dodatnu tabletu. Da li je to u redu? Hvala.

jelena86

16.05.2008. 21:05

poštovana hvala na tako brzom odgovoru! big-smile
divim vam se zbog vašeg strpljenja i moram napomenuti da objašnjavate sve odgovore laički jer je meni uvijek komplicirano razgovarati s mojim ginekologom koji ima običaj sve objasniti stručno. naime, ni danas ga nisam razumjela u vezi rizika koji se tiče sljedećeg pitanja: ja bih, pošto mi je danas prvi dan uzimanja sljedeće kutije yasmina promijenila vrijeme uzimanja za nekih 7 sati unaprijed jer mi ovo dosadašnje zbog promjene obaveza jednostavno više ne odgovara. moramo li prilikom spolnog odnosa koristiti kondome opet slj dva tjedna kao i kod 1. kutije ili to više nije potrebno?
i još jedno pitanje.... štete li yasmin pilule dijagnosticiranom cin1 bez prisutnosti hpv-a?
još jednom, unaprijed hvala
-jelena

katya

16.05.2008. 21:05

postovana doktorice, na pocetku da kazem kako mi je jako drago da postoji ovaj forum jer se tako na najjednostavniji nacin mozemo informirati o svemu...
zanima me da li je opasno piti jos neke lijekove uz yasmin, konkretan primjer, je li opasno ako popijem ketonal za bolove jer inace imam bolnije menstruacije, danas je evo prvi dan da koristim yasmin, znaci prvi dan menstrucaije pa me zanima kako bi utjecao lijek protiv bolova?

16.05.2008. 22:45

Mplanck - niste trebali dodatnu zaštitu, ali ne šteti. A ja preporučujem da probate Yasminelle pa vidite da li vam odgovaraju, možda i hoće.
Jelena 86 - ne trebate koristiti dodatnu zaštitu, i kontraceptivi nemaju nikakvog utjecaja na CIN 1.
Katya - nije opasno (pogledajte topik Yasmin i drugi lijekovi), a kod druge kutije vjerojatno vam neće ni trebati jer krvarenja više neće biti bolna.

dea0106

20.05.2008. 00:05

Poštovana doktorice,
čitala sam na forumu, al nema baš nešto konkretno za moj slučaj. Ovako, pijem Yasmin skoro 1 godinu. U početku nisam ni zamjećivala, no već duže vrijeme primjećujem promjene raspoloženja, odnosno živčanost, te smanjenje libida. Zapravo, prije mi je seks bio jako bitan i privlačila me ta pomisao, dok mi se sad skoro gadi, te imam bolne odnose. Počela sam piti jasmin zbog neželjene trudnoće, a ujedno i zbog akni. Što se tiče akni jako su se smanjile, al mislim da ću morati promijeniti tablete zbog smanjenja libida, jer naprosto mi se skoro ni ne isplati piti, ali želim i dalje piti jer se tako osjećam sigurnije. No, još jedna stvar, od njih se nisam udebljala niti nešto drugo, zapravo nema nikakvih promjena, ali me strah da će druge tablete utjecati drukčije na moje tijele, te da će mi se akne možda vratiti ili da ću se udebljati. Ne bih na svoju ruku promijenila tablete, jer nisam baš upućena što se toga tiče. Bila bih vam zahvalna na savjetu.

20.05.2008. 10:05

Nemojte na svoju ruku promijeniti tablete. Razgovarajte sa doktorom koji ih je prepisao.

Mplanck

20.05.2008. 10:05

Hvala doktorice, tek sam kasnije vidjela da je moje prvo pitanje zapravo glupo zvucalo, (kao da Vi znate da li ce meni nesto odgovarat), zapravo me samo zanimalo da li im je pouzdanost ista s obzirom na nesto izmijenjen sastav Yasminelle tableta.

20.05.2008. 17:40

Pozdanost svih pilula je ista, inače ne bi smjele biti na tržištu.

pupi

20.05.2008. 17:40

Poštovana doktorice,
pijem drugu kutiju Yasmin tableta i oba mjeseca imam posve bijeli iscjedak. Pisali ste kako je normalno da se javlja smeđi iscjedak, ali da li je normalno da je bijeli ili se možda radi o nekoj upali?

ninochka985

22.05.2008. 16:35

Ovako, ja sam pila diane35 3 i pol godine, doktor mi je prepisao zbog neredoviti menstruacija, policisticnih jajnika i akni (to je sve povezano), u ponedjeljak sam bila na redovitom ginekoloskom pregledu kod nove doktorice, koja me odusevila jer uistinu je mogu pitati sve, preporucila mi je da predjem na yasmine jer za dianama vise nema potrebe, s obzirom da sam dugo koristila pilule nije mi nista govorila o uzimanju samo me upozorila na mogucnost laganog krvarenja tokom prvog mjeseca te da je to sasvim normalno. Mene u biti muci ovo, procitala sam u uputstvima da ne treba raditi pauzu izmedju pilula pa sam ja posljednju pilulu diane35 popila u srijedu i jutros prvu yasmine...mene zanima da li sam jednako zasticena sad u ovom periodu prelaska s jednih na druge ili treba neka dodatna zastita posto imam redovite seksualne odnose....hvala happy

22.05.2008. 17:40

Pupi - sve je u redu.
Ninochka - zaštićeni ste od neželjene trudnoće.

24.05.2008. 14:55

Ako se nekada pauza skrati, umjesto da pocenem piti 8.pocnem piti npr. 4.-ti dan, da li moze biti posljedica na kontracpeciju?

24.05.2008. 15:50

Ne, kratiti pauzu možete bez posljedica, ne smijete ju produžiti.

merilin

25.05.2008. 15:25

Poštovana,
pijem par mijeseci Yasmin pilule. .
yasmin dobro podnosim, međutim dobila sam tamne fleke po licu, pa me sad zanima da li će mi se povući mrlje sa lica ako prestanem koristiti pilule i ima li kakva terapije za te mrlje-.
Ako bi probala piti druge pilule, mislila sam na preći na Logest, hoće li mi se i dalje pojavljivati pigmentacija ili to nema veze sa promjenom pilula?
Hvala, možete mi napisati i kakvu terapiju za riješavanje mrlja i koju je najbolje koristiti zaštitu od sunca i puder.
Merilin