Autor
|
Poruka
|
nastija
|
05.06.2008. 23:05
Poštovanje,
počela sam uz bavljenje sportom uzimati i ampule L-Carnitina i tablete magnezija, pa me zanima da li imaju kakvog utjecaja na kontracepciju tj. da li smanjuju učinak yasmina?
Hvala!
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
06.06.2008. 09:45
Ne.
|
mikiki
|
07.06.2008. 16:50
poštovana doktorice
pijem cilest dva mjeseca (popila sam 2 kutije). prvo pakiranje sam počela piti prvi dan mjesečnice (po propisu). krvarenje mi je tada trajalo dvadesetak dana. sljedeću mjesečnicu sam dobila 3 dana nakon što sam popila drugu kutiju cilesta (znači nisam imala menstruaciju mjesec i pol). zanima me je li to normalno? ne bi li trebala dobiti mjesečnicu isti dan kada počinjem piti pilule, 7 dana nakon pauze?
hvala
|
|
07.06.2008. 20:20
Sve je u redu. Uvijek ćete krvariti u pauzi, dakle par dana nakon zadnje popijene tablete. Prvi ciklus niste krvarili jer ste prije toga krvarili dugo.
|
sibencanka
|
07.06.2008. 23:00
Prošli mjesec na 21 dan ciklusa dobila sam krvarenje koje se postupno pojačavalo i postalo obilno, bez naznake da će prestati. Liječnik je izvršio UZV pregled, uočio na desnom jajniku više folikula a na lijevom cistu i prepisao mi da sedam dana pijem po dvije yasmin tablete uz obrazloženje da imam metroragiju zbog hormonalnog poremećaja. Nakon toga mi je rekao da pauziram, i sada mi se tijekom pauze pojavljuje krvarenje. Također mi je rekao da ukoliko planiram trudnoću prestanem sa tabletama, a u suprotnom da nastavim sa pakovanjem. Znači li to da nakon ove sedmodnevne pauze počinjem novu kutiju? I da li je uobičajeno da se prepisuju po dvije kontraceptivne tablete dnevno u trajanju sedam dana?
|
|
08.06.2008. 10:45
Da, kod metroragije je uobičajeno, kao što je uobičajeno i krvariti iza prestanka uzimanja. Nakon 7 dana pauze trebate započeti novu kutiju, po jednu tabletu na dan.
|
marty
|
08.06.2008. 19:05
dobar dan!
vec sam pri kraju s trecom kutijom yasmina, ostale su mi jos 4 tablete, a danas sam dobila menstruaciju. to me malo brine, jer mi se do sad takvo nesto nije dogadalo, uvijek sam negdje 2-3 dan pauze dobila, pa mi sad ovo nije jasno...
sto to znaci, da ih prestanem piti? unaprijed hvala!
|
dani2
|
08.06.2008. 19:05
Postovanje!
Zanima me koliko sam dana u mjesecu zasticena od trudnoce ukoliko uzimam Yasmin i jesam li i onih par dana od uzimanja zadnje tablete iz pakiranja pa do dana kad dobijem menstruaciju takodjer zasticena ili ne?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
|
|
08.06.2008. 23:00
Marty - ništa zabrinjavajuće, zna se dešavati, nastavite normalno piti tablete.
Dani - molim pročitajte http://www.cybermed.hr/index.php/...i_i_stanja/kontracepcija/radoznalost
|
IronLady
|
09.06.2008. 17:20
na uputama i prospektima o yasminu piše da čisti ten lica... ja imam 19 godina i dosad su mi se akne pojavljivale samo pred menstruaciju i to 2-3 na bradi, a sada mi mi je T zona prepuna ćak i potkožnih čitavo vrijeme... kako to?! i da li je moguće da zbog tablete osjećam učestale navale vrućine?
|
|
09.06.2008. 20:00
Ni jedno ni drugo se ne očekuje kad uzimate Yasmin. Ako ga uzimate kratko, pričekajte 2-4 mjeseca, ten bi se trebao popraviti. Ako ga uzimate duže, vjerojatno vam ne odgovara.
|
|
09.06.2008. 23:00
Poštovana doktorice! imam jedno pitanje na koje Vas MOLIM da mi date odgovor. Naime, pila sam pilule Yasmin godinu i par mjeseci da bi mi se u ljeto prošle godine dogodilo da u sredini pakiranja (dakle nakon popijenih 10 tableta) dobijem mjesečnicu. Posjetila sam svog ginekologa koji mi je prepisao pilule Logest. Sve je bilo u redu prva 2 mjeseca, da bi mi se i sa tim pilulama ponovno dogodila ista stvar-mjesečnica na sredini pakiranja (i kao i prvi put, nakon završetka terapije, dakle 2 puta u mjesecu)
Nakon toga prestala sam piti pilule,međutim sad bih ponovno počela i molim Vas za savjet i mišljenje!
Unaprijed puno hvala!!
Leona
|
|
10.06.2008. 10:45
Nije bilo razloga za promjenu tableta, niti za prestanak. Krvarenje dva puta u mjesecu će vam se u životu događati, obično pod utjecajem nekakvog stresa, i najčešće nije razlog za zabrinutost, samo je potrebno posjetiti ginekologa da on provjeri da li je sve u redu. Dakle, samo naprijed.
|
sibencanka
|
10.06.2008. 14:10
Puno vam hvala na odgovoru no zanima me još nešto. Obzirom da imam 34 i pol godine, želja mi je roditi, pa me zanima koliko dugo treba piti yasmin tablete, i da li se pauza može napraviti već nakon npr. 3 mjeseca. Naime, obzirom na moju dob, voljela bih što prije početi pokušati s djetetom, a sa druge strane sam zbog krvarenja koja su mi se pojačala u zadnjih par ciklusa prisiljena piti ove tablete.
|
|
10.06.2008. 16:30
U tom slučaju, kad želite dijete, mislim da nema nikakvog smisla piti kontracepciju. Treba istražiti ima li razloga za pojačana krvarenja. Ako ima, riješite to, ako nema pokušajte zatrudniti.
|
zjevalica
|
11.06.2008. 13:05
Pisala sam vam vec ranije zato sto nisam dobijala menstruaciju. Trudnoca je iskljucena jer sam uradila dva testa i bili su negativni. Preporucili ste mi da odem ginekologu, sto sam danas i uradila. Dijagnosticirao mi je ranicu na grlicu maternice. Moze li to biti razlog sto nisam dobila?
Dao mi je da 5 dana pijem dabroston, da mi izazove menstruaciju. E moje pitanje za vas je da li mogu poceti piti Yasmin kad mi se ta menstruacija sad pojavi? Znaci mogu li poceti piti Yasmin sa prvim danom te menstruacije, ili ce dabroston poremetit djelovanje Yasmin tableta?
|
|
11.06.2008. 18:25
Ranica nije razlog što niste dobili menstruaciju. Dabroston neće ništa poremetiti, pa Yasmin počnite s prvim danom krvarenja.
|
bukowska
|
12.06.2008. 01:35
Poštovana doktorice!
Osjećam nelagodu što kao studentica medicine postavljam možda i pomalo "glupo" pitanje, ali našla sam se u nezgodnoj situaciji. Yasmin pijem već dugi vremenski period, što kao metodu kontracepcije, što kao terapiju zbog cisti na jajnicima i neredovitih menstruacija. Kako sam ovaj mjesec išla na ljetovanje, odgodila sam mjesečnicu tako što sam odmah bez pauze nastavila s novim pakiranjem tableta. Problem je u tome što mi se studijsko putovanje u Škotsku također poklapa sa sljedećom menstruacijom pa me zanima bih li si ugrozila zdravlje kada bih menstruaciju odgodila još jedan mjesec? Naime, ne radi se o zlouporabi te mogućnosti koju kontracepcijska tableta pruža, nego imam vrlo obilne i bolne menstruacije koje bi mi upropastile vrlo važan put. Hvala unaprijed!
Lijepi pozdrav!
|
|
12.06.2008. 09:35
Nije glupo pitanje, dapače .
Kontinuirano kontraceptive možete koristiti koliko god hoćete, nema nikakvog rizika. Ako vam se javi spotting, napravite pauzu od 3-4 dana bilo kad, da otkrvarite, i onda nastavite s novom kutijom.
|
haanaa
|
12.06.2008. 11:45
Postovana doktorice,
Nisam sigurn da li je vec netko prije mene imao slicno pitanje, pa se ispricavam ako ponavljam, ali molim Vas za pomoc. Naime, radi visokih razina triglicerida u krvi (uzrokovanih yasminom,najvjerovatnije, obzirom da u obitelji imamo poseban rezim prehrane radi bolesnika s problemima s kolesterolom pa se sumnja da je prehranom steceno), ginekolog mi je preporucio 3-mjesecnu pauzu od kontracepcije,nakon 3 godine uzimanja, uz ponovljeni krvni nalaz nakon tog perioda. Ostale vrijednosti (jetrene probe i sl.) sve u najboljem redu.
28.04.2008. prvi dan bez tablete,
02.05.2008 uslijedila je menstruacija od 4 dana i nakon toga sve u redu. Po mojem izracunu, slijedeca je trebala doci negdje od 29.05 do 01.06.2008. no eto do danas nije dosla..
Razlog mojoj zabrinutosti je,osim izostanka mjesecnice, uzasna "napuhanost" i bjelkasto-prozirni iscjedak koji je konstantan te u vecim kolicinama.. Molim Vas za savjet jer nadutost ne odlazi a i iscjedak se kolicinski povecava te sve to stvara mi nelagodu. Nisam imala odnose od prestanka uzimanja tableta.
Zahvaljujem se na bilokakvom savjetu!
|