Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
25.05.2008. 17:45
Te mrlje zovu se melazma, i nekad se javljaju u žena koje koriste kontraceptive. Ako ih prestanete koristiti, melazma će s vremenom nestati, ali to može dugo trajati, i preko godine dana. Ako želite i dalje koristiti kontraceptive, moguće je da će se na preparatu sa manjom dozom hormona, kakav je Logest, melazma povući ili bar neće napredovati.
Izbjegavajte solarij i sunce, i koristite kreme sa zaštitnim faktorom 15 i više, jer sunce pogoršava mrlje. Postoje i kreme, ali za to ćete morati kod dermatologa.
|
merilin
|
25.05.2008. 22:05
Hvala doktorice.
Pokušat ću sa Logestom, možda ne bude takva reakcija na njih.
|
nina19
|
26.05.2008. 11:45
Poštovana doktorice, danas sam prvi puta počela koristiti yasmin tablete, ali uz njih pijem i tablete za epilepsiju depakine chrono 500 mg i to jednu tabletu na dan i zanima me dali su same tablete yasmin djelotvorne zbog tih tableta koje koristim ili moramo koristiti još neku zaštitu? Doktorica koja mi je prepisala yasmin tablete nije mi ništa rekla,a upoznata je sa mojim zdravstvenim stanjem.Bila bih vam zahvalna na odgovoru!Hvala!
|
|
26.05.2008. 13:45
Ne, natrij valproat koji vi pijete nije na popisu lijekova koji smanjuju efikasnost kontracepcije. http://www.cybermed.hr/index.php/...ontracepcija/yasmin_i_drugi_lijekovi
|
tabletica
|
26.05.2008. 17:20
Poštovana,
prošli mjesec sam počela piti yasin prvi puta. Tijekom 21 dana pijenja imala sam krvarenja, a nakon 21. dana i menstruaciju. Sedam dana nakon toga počela sam piti novo pakovanje. Sada sam na 15oj tabletici i dobila sam menstruaciju. Kako sad to???
Prije dva dana sam se vratila s putovanja iz Gorskog kotara (možda je razlog promjena klime)???
|
|
26.05.2008. 18:10
To nije menstruacija nego nepravilno krvarenje kao posljedica uzimanja kontracepcije. Često je i ne treba vas zabrinjavati, obično prolazi za 2-3 mjeseca. Tablete pijte kao da se ništa ne dešava. A sad je vjerojatni razlog promjena klime.
|
Mplanck
|
27.05.2008. 14:45
Evo ja imam jos jedno pitanjce: da li trebam u prijelazu s yasmina na yasminelle koristiti dodatnu zastitu? Ispricavam se na mozda glupim pitanjima, ali nisam do sada koristila oralnu kontracepciju, a nisam u mogucnosti pitat svog ginekologa, jer nisam u drzavi. Puno hvala.
|
|
27.05.2008. 19:25
Trebate, zbog dosta manje doze u yasminellu, prva 2 tjedna.
|
Mplanck
|
27.05.2008. 21:40
Hm, znaci da imam problem. Prvu yasminelle tabletu sam popila u nedjelju (prije 3 dana) i nisam koristila dodatnu zastitu. Sto sad?
|
Mplanck
|
27.05.2008. 21:40
Da, zaboravila sam napomenuti da sam do sada mjesec dana pila yasmin.
|
|
27.05.2008. 22:35
A što bi sad ? Ništa ne možete, osim nadalje koristiti dodatnu zaštitu. Eventualno, ako vam je panika, možete 15 dana nakon tog odnosa napraviti test na trudnoću da budete mirni. Šansa da ste ostali trudni je minimalna, naravno.
|
Mplanck
|
28.05.2008. 09:55
Bili mi sinoc kod lijecnika, pa je on rekao da bi zapravo trebala biti zasticena neovisno o promjeni tableta, ali da nas umiri, (jer smo stvarno bili u panici), nam je ponudio tabletu za dan poslije (iako smo dosli u "5 do 12", pa sam uzela da budem sigurna.
|
Mplanck
|
30.05.2008. 10:10
Imam jos samo jedno pitanje: kad sad budem pocela piti drugu kutiju tableta, da li vise necu morat koristit dodatnu zastitu? (mislim, s obzirom na ovu hitnu kontracepciju sto sam uzela, jer mi je lijecnik rekao da neovisno o tome nastavim piti yasminelle cijelo vrijeme)
|
|
30.05.2008. 21:40
Da, bit ćete zaštićeni.
|
katya
|
02.06.2008. 23:45
hvala Vam na odgovoru... imam jos jedno pitanje, znam da je vec raspravljano o ovoj temi i procitala sam kako je produljeno krvarenje kod yasmina normalna pojava, kod mene od prvog dana ciklusa pa do danas to krvarenje traje vec 18 dana i to je vecinom smedji iscjedak. kako do sad nismo imali odnose zbog neugode, danas jesmo i to se krvarenje nakon toga malo pojacalo, je li to normalno? hoce li se menstruacija javiti sad kad napravim 7 dana pauze i hoce li i to sljedece krvarenje ovoliko trajati?
|
|
03.06.2008. 09:05
Je, sve je normalno. Krvarenje će se u pauzi vjerojatno pojačati, a nakon što počnete uzimati drugu kutiju vjerojatno će prestati.
|
|
03.06.2008. 13:45
Poštovana doktorice!
Trenutno pijem treću kutiju Yasmina,uvijek je pijem u 17 sati,odmah poslije ručka,pa me zanima da li to utiče na učinkovitost pilule,zato što je pijem na pun želudac. Ja pretpostavaljam da ne utiče,ali da potvrdim i to
I još nešto,smijem li koristiti Betaten i kalcij s vitaminom C bez straha da će se smanjiti učinkovitost pilula?
|
|
03.06.2008. 14:40
Ne utječe, i smijete piti sve vrste dodataka prehrani.
|
motofan
|
04.06.2008. 14:00
Poštovana, malo sam pogledala na forumu i nisam naišla na odgovor, al ukoliko ste već imali ovakav upit ja se ispričavam. Ovako u subotu, prije par dana dakle sam trebala ponovno nastaviti sa uzimanjem yasmin tableta nakon sedmodnevne stanke, no međutim nisam bila ovdje pa nisam ih kupila sve do ponedjeljka, tada sam na savjet ljekarnice uzela dvije, ali za nedjelju i ponedjeljak. Rečeno mi je da onu prvu, dakle za subotu preskočim, popijem dve, što i jesam u ponedjeljak i da dalje normalno nastavim ih uzimati. Moje pitanje je da li je to ispravno i da li trebam dodatnu zaštitu koristiti? Inače tablete već par godina uzimam i nikavih komplikacija i nuspojava nije bilo.
Unaprijed zahvaljujem Vam na odgovoru...
|
|
04.06.2008. 14:40
Ma vjerojatno, obzirom na duljinu uzimanja, neće doći do ovulacije zbog tako malog zakašnjenja, ali ja bih svejedno koristila dodatnu zaštitu prvih 7 dana.
|