Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Yaz i PAUZA

Autor Poruka

kikky9

29.10.2020. 09:45

Nadodala bih još jedno pitanje: dobila sam za koristiti Citram 10mg, antidepresiv. Jel on štogod utječe na Yaz u vidu zaštite, trebala bih ga piti kad i Yaz ujutro?

Ivo Balenović, dr. med.

29.10.2020. 11:10

Nama podataka da bi Citram umanjio učinkovitost kontraceptiva.

kikky9

30.10.2020. 07:20

Učinila sam tako, bila četiri dana na pauzi, dobila menstruaciju, i danas (četvrtak) započela novi blister.

Je li zaštita potpuna i treba li partner koristiti prezervativ jer sam prošli blister brljala s kombinacijama tableta; nekad 1, nekad 2, a nekad 3? To pitam. Razumijem da je nepotrebno ukoliko nema proljeva ili povraćanja, ali s obzirom da je bilo tako kako je bilo kombiniranja prošli blister, i bas je na zadnji dan aktivne tablete bilo 3 popijene Yaz tbl prije pauze, ... jesam sto narušila u vidu zaštite? S obzirom na pijenje tako jedne pa 3 pa..sad da ne nabrajam. Sad u ovom blisteru, neovisno o pretjeranom konzumiranju u prošlom blisteru, mogu imati normalno odnose bez dodatne zaštite (kondoma)?

kikky9

30.10.2020. 07:20

Pitanje se odnosi s obzirom na višak pretjerani dnevni unos aktivnih tableta koje su bile u prošlom blisteru: sad nakon pauze mogu normalno imati odnose (bez obzira na protekli blister) ?
Dakle ako pijem redovito (a to znate da pijem, nego s obzirom da sam prekomjerno pila prošli blister, mogu li sad biti potpuno mirna “samo” s jednom?
Bez dodatne zaštite?

Ivo Balenović, dr. med.

30.10.2020. 18:35

Možete biti mirni uzimajući jednu tabletu. Zaštita se nije smanjila bez obzira što ste ih prošli ciklus uzimali više. I na dalje uzimajte po jednu tabletu, onako kako piše u uputama.

kikky9

06.11.2020. 00:00

Pozdrav.
Nastavila sam ciklus normalno po uputama kako ste mi rekli.
Znam da je ovo milijunti put i da pitam, ali u srijedu sam popila dodatnu Yaz tbl, brine me ta probava (dakle dvije); i ne volim se igrati pogotovo kad je prvi tjedan blistera, nastavila sam s po jednom. Je li se zaštita smanjila? Jer sam taj jedan dan uzela 2 a nastavila s po jednom aktivnom tabletom.

Općenito i načelno za vijeke vjekova: kad se dogodi tako da uzmem dodatnu tbl, jel se zaštita onda smanji kad drugi dan se vratim na jednu tabletu ?

Oprostite, ja ću definitivno mijenjati oblik zaštite kroz koji mjesec, jer vidim Da mi ovo stvara problem.

Molim Vas za odgovor i beskrajno hvala za svo strpljenje .

Ivo Balenović, dr. med.

06.11.2020. 11:35

Zaštita se nije smanjila. Ovulacija je blokirana uzimanjem samo jedne tablete dnevno, i ne smanjuje se ako uzmete dvije ili više tableta pa se opet vratite na jednu.

kikky9

07.11.2020. 16:40

Pozdrav. I hvala na ljubaznom odgovoru od prije.
Ne bih Htjela ispasti smiješna, no voljela bih Vas pitati vezano uz kutijicu Yaza (pretpostavljam da znate kako izgleda), uglavnom izgleda da sam noktom probila jedno od idućih tableta koju trebam popiti za 2 dana, dakle od iza onaj kao celofan na jednoj Od tableta je probijen (nije cijeli ali onako kao rupica postoji). E sad me zanima, je li ta tableta normalno djeluje s potpunom zaštitom, ako taj zrak ulazi u taj prostorcic sto je kao malo zarezan noktom, probijen ili?

Pretpostavljam da jednako djeluje, ali znate da ne volim “skitati” oko tih stvari . Dakle, ako i ulazi zrak u taj prostorcic za tabletu, jel gubi na svojoj djelotvornosti i zaštiti?

Ivo Balenović, dr. med.

08.11.2020. 15:10

Zrak nema utjecaja na djelotvornost tableta.

Confused98

13.11.2020. 11:25

Postovani doktore,
Pocela sam piti Yaz prvi dan menstruacije(petak) i menstruacija mi je kroz ovih nekoliko dana bila bas popracena tamnom krvlju, smedjim iscjedkom i crvenom krvlju je li to zbog pocetka koristenja kontracepcije?
Hvala Vam puno.

Ivo Balenović, dr. med.

13.11.2020. 11:45

Poštovana, boja krvi ovisi o oksigenaciji, tj. izloženosti kisiku. Krv koja je duže u kontaktu s kisikom poprima tamniju boju. Svježa krv je svijetlije boje .

kikky9

20.11.2020. 14:55

Poštovani, inače tabletu Yaz pijem oko 7-8 ujutro, no noćas sam nešto kasnije išla leći i probudila se u 11:50. Odmah sam tabletu popila. U životu mi se to nije dogodilo pa bih htjela pitati Jesam li previše zakasnila?

Ivo Balenović, dr. med.

21.11.2020. 12:25

Niste uopće zakasnili.

kikky9

07.01.2021. 10:45

Pozdrav, nakon nekog dužeg vremena.
I sve najbolje u Novoj godinu.

Znate moju boljku.
Zbilja se trudim ne piti dodatnu tbl za svaki strah kad se dogodi, ali danas je bila iznimna situacija i popila sam dodatnu Yaz tbl. Dakle 2 aktivne roza Yaz tbl. Sutra navečer planiram imati odnos s deckom.Trebam li sutra na dan odnosa onda popiti jednu normalno ili dvije da bi zaštita bila potpuna (s obzirom na danas kad sam dvije aktivne popila).

U prijevodu, pojačava li se zaštita dodatnom tabletom ili eventualno smanjuje ako na dan odnosa popijem JEDNU, toliko koliko je zapravo propisano?

Mislim da me već znate preko ove boljke i panike pa Vas molim za odgovor, da znam sto sutra činiti.

kikky9

07.01.2021. 10:50

U brizi sam, najiskrenije, jer sam danas popila 2 tablete, a sto ako bas sutra BUDEM IMALA ODNOS s deckom, jel trebam na dan odnosa popit onda jednu ili dvije? S obzirom na današnje dvije?
Hoće li mi se na dan odnosa smanjiti zaštita, u prijevodu?
Najljepša hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

08.01.2021. 17:55

Uzmite samo jednu tabletu. Zaštita se neće smanjiti bez obzira što ste prije toga uzeli dvije tablete.

tena1806

13.01.2021. 18:40

Poštovani doktore,

Zanima me, je li potrebno raditi pauzu od 7 dana ili se pilule mogu koristiti blister za blisterom?
Na axiri sam.

Ivo Balenović, dr. med.

14.01.2021. 11:00

Poštovana, nakon 21 tablete potrebna je sedmodnevna pauza.

tena1806

14.01.2021. 11:20

Unazad tri mjeseca sam odgodila menstruaciju i nisam radila pauzu ( zbog putovanja) hoce li mi se sto dogoditi zbog toga?

tena1806

14.01.2021. 11:20

Jučer sam načela 1. tabletu novog blistera, mogu li sada napraviti pauzu, pa ostalih 20 popiti nakon 7dnevne pauze?

Nazad
1 ... 6 7 8 9 10 11 ... 27
Naprijed