Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


debljina


Autor Poruka

Ivana

13.10.2003. 13:15

Pitanje koje zelim postaviti jeste da li dole navedeni lijekovi mogu uzrokovati nagli porast tjelesne tezine:
Moja sestra zadnjih 10 godina lijeci se od shizofrenia chr. Ranije je upotrebljavala Melleril i Diazepam. Prije godinu dana presla je na novu terapiju: Leponex, Amyzol, Loram, Eglonyl. Od tada se jako udebljala (nekih 23 kg), menstruacije su prestale (napominjem da ima 37 godina i da je majka imala rani klimakterijum). Ginekolog je savjetovao uzimanje Dabrostona, ali ga je sestra koristila 3 mjeseca i prestala. Uradila je i pregled stitne zlijezde, koja je uvecana, kod vrijednosti hormona nisu velika odstupanja ali je propisana terapija 1/2 tbl. Vobenola dnevno. Medjutim, sestra ne zeli da pije ovaj lijek i jako tesko ju je ubijediti u suprotno a dr smatra da ove promjene na stitnjaci nisu mogle uzrokovati ovako naglo debljanje.
Obzirom da zivimo u maloj sredini te za mnoge specijalisticke preglede moramo ici u veci centar, molim Vas da odgovorite na moje pitanje o povezanosti ovih lijekova i debljanja i da me eventualno usmjerite ako je potrebno uraditi jos neke pretrage.
Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

19.10.2003. 23:01

Najvjerojatniji uzrok debljanja je lijek iz skupine atipičnih antipsihotika a to je Leponex. Lijek je vrlo učinkovit u liječenju shizofrenije tj. zadnji izbor ako niti jedan drugi ne djeluje. Može dovesti do pojačanog apetita, čak i do konpulzivnog jedenja (brzo, naglo jedenje velike količine hrane). Nestanak mjesečnice je također povezano s ovim lijekom jer on podiže koncentraciju jednog hormona koji se zove prolaktin, a on spriječava pojavljivanje mjesečnice. Ako je Vašoj sestri ordiniran lijek Vobenol to znači da štitnjača radi smanjeno tj. nema dovoljno hormona štitnjače što također vodi debljanju. Napravili ste puno pregleda, a sada bi trebalo zapravo da se vaša setra drži terapije. Leponex se ne može ukinuti zbog prirode bolesti, ali trebalo bi kontrolirati unos hrane i uzimati preporučeni Vobenol.

Lijep pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić