Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


itrac 3 i betakaroten


Autor Poruka

ena

27.06.2003. 13:56

Poštovani,

zbog gljivičnog oboljenja nokta na nožnom palcu, po preporuci liječnika uzimam pulsnu terapiju itrakonazolom (Itrac-3) 2 x 100 mg kroz tjedan dana, zatim tri tjedna pauze. Preporučeno mi je uzimati ovaj lijek kroz tri pulsa. U uputama piše da žene kod kojih postoji mogućnost začeća, tijekom terapije itrakonazolom moraju primijeniti neku metodu kontracepcije. S obzirom da planiram trudnoću, zanima me da li mogu uzimati lijek na način da uzimanje lijeka prilagodim ciklusu, tj. da lijek uzimam u tjednu u kojem imam menstruaciju, tj. kada još ne postoji mogućnost začeća. Zanima me i koliko se itrakonazol kumulira u organizmu, tj. koliko nakon prestanka uzimanja ostaje u organizmu.

Isto tako zanima me da li betakaroten kojeg uzimam zbog sunčanja može imati štetnih utjecaja kod eventualne trudnoće (ako ga uzimam a da još ne znam za trudnoću). Kolika je preporučena dnevna doza betakarotena?

Unaprijed zahvaljujem

Mr.sc.dr. Viola Macolić Šarinić

05.07.2003. 11:58

Poštovana,

Itrakonazol je lijek protiv gljivica koji ima posebnu farmakokinetiku tj. jako dugo se još zadržava u koži - i do 4 tjedna nakon završene terapije, tako da predloženi način uzimanja lijeka nije pogodan. Zapravo, nađeno je toksično djelovanje ovog lijeka na fetus, tako da bi uz ovu terapiju i moguća trudnoća završila pobačajem.
Preporučam da planirate trudnoću najmanje 2 mjeseca nakon završene terapije.
Što se tiče beta karotena, niti on nije preporučljiv u trudnoći jer može dovesti do malformacija, a zapravo kao antioksidans se nije pokazao kao nešto što bi trebalo uzimati, jer čak u ljudi koji puše povisuje rizik za rak pluća.

Znači, u planiranu trudnoću bez itrakonazola i bez betakarotena!


Lijep pozdrav
dr Viola Macolić ŠArinić

Maja

13.10.2003. 16:35

Postovana,

zanima me da li promjene na koži (Pityriasis versicolor) nakon uzimanja terapije (Itrac 3)nestaju u potpunosti ili svijetla područja ostaju svijetla do slijedećeg osunčavanja kože?

Zahvaljujem

Maja