Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dijete slabo čuje


Autor Poruka

Nevenka

26.01.2006. 14:28

Poštovani,
imam curicu staru četiri godine kod koje sam nedavno ustanovila da slabije čuje. Ona već duže vrijeme (možda i godinu dana) traži da joj se pojača ton na televizoru, ali sam ja to tumačila lošom navikom koju ima i moj muž da sve slušaju preglasno. Njezino ignoriranje mojih "zahtjeva" tumačila sam odsutnošću koncentracije, također i stalno traženje da joj ponovim rečeno. Kad mi je palo na um da je testiram tražeći da ponovi što sam rekla uz stišavanje glasa, ustanovila sam da uopće ne čuje i ne razumije tiše zvukove, te da mi tada gleda u usne, čitajući s njih. Kad je zatamnjeno i ne može dešifrirati s usana, uopće ne čuje tiši zvuk, a kamoli šapat. Ranije nisam imal razloga sumnjati u njezih sluh jer je kao beba odlično čula, progovorila je jako rano i tečno, a izgovor i komunikacija u svakom smislu razvijeni su joj nadprosječno.
Nikad nije imala upalu uha, nema ni sada (odvela sam ju na pregled) , a rijetko ima i grlobolju. Zadnjih par mjeseci, otkako ide u vrtić, češće kašlje i curi joj nos. Tražila sam po webu informacije zbog čega dolazi do slabijeg sluha u djece te dobi, ali samo nalazim povezanost s upalom uha i začepljenjem slušnog kanala sekretom, no ne znam je li to taj slučaj. Možete li mi reći što još može biti uzrok nagluhosti?
Hvala i lijep pozdrav

prof. dr. Željko Bumber

27.01.2006. 09:49

Treba odmah napraviti osnovnu obradu sluha- audiogram i timpanometriju. Potom kontrola i odluka o liječenju. Objašnjavati sve moguće uzroke nagluhosti bez osnovnih nalaza nema smisla.