Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mišljenje/savjet


Autor Poruka

ILIJA

11.06.2005. 18:18

Molio bi Vas za obradu i mišljenje patohistološkog nalaza koji glasi:

1.Materijal su sivkasto-bjelkasti sitni komadići tkiva kao DESNA glasnica .
Histološkim pregledom na površini fragmenata vidi se zadebljanpločasti epitel koji pokazuje umjereni nuklearnipolimorfizam s prominentnim nukleolima uz stvaranje vrtloga.U bazalnim slojevimaepitela nađe se i pokoja mitoza.Fokalno se vidi početna invazija podležeće strome.U podležećoj stromi je vrlo gusti upalni infiltrirat mononukleara uz proliferaciju veziva i sitnih krvnih žila obloženih prominentnim endotelom.Limfociti obilno ifiltriraju nadležeći epitel koji žarišno pokazuje i degenerativne promjene.Vide se i djelići sluznice prekrivene pravilnim višeslojnim pločastim epitelom.
2.Materijal su sitni djelići tkiva označeni kao LIJEVA glasnica.
Histološki, na površini je akantotičan, parakeratotičan višeslojan pločasti epitel s hiperplazijom bazalnog sloja bez citoloških atipija.

1. CARCINOMA PLANOCELLULARE.

prof. dr. Željko Bumber

13.06.2005. 13:54

Materijali uzeti za analizu pokazali su da imate početni rak na desnoj glasnici. Lijevo je samo upala. Najbolje se javite operateru koji će
još jednom izvršiti pregled i odlučiti o načinu liječenja.