Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergije i disni putevi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zvonimir

04.04.2006. 22:41

Postovani,imam dijete staro nepune 4 godine.u djetetovoj drugoj godini primjetio sam na djetetu lakse alergijske reakcije na kozi u vidu crvenih flekica te povremeno nocno kasljanje koje bi se javilo nakon nakon dva-tri sata sna.Napravljen mu je test krvi iz prsta gdje je utvrdjeno postojanje alergija,ali ne i na sto.Buduci da se djetetu i nakon navrsene trece godine zivota povremeno javljaju slicne reakcije molio sam da mu se napravi kompletan alergo-test.Takav test nije napravljen vec mu je na nuklearnoj medicini napravljen test na kakao,jaja,kucnu prasinu i travu koji je negativan.Ukupni IgE je nizak 25,2.Posljednja cetiri mjeseca djetetu konstantno curi nos te se gotovo svaku drugu noc javlja kasalj,koji doduse kratko traje,ali prilicno uznemiruje.Djete zivi s majkom koja uredno posjecuje pedijatra,ali na moje primjedbe oko kaslja i curenja nosa odmahuje rukom i iako je i sama primjetila istu stvar kaze da je ipak vjerovatno rijec samo o obicnoj prehladi te djetetu nije radjen ni bris nosa niti test krvi.Buduci da je dijete kod mene uglavnom od petka popodne do ponedjeljka, nisam ga u mogucnosti sam odvesti specijalistu na pregled.
Jucer je ipak nakon jaceg napadaja kaslja dijete odvela pedijatru koji je ustanovio VIRUSNI LARINGITIS te propisao ZYRTEC.Kako je Zyrtec dobio i ranije kao preventivu za slucaj da primjetimo alergijsku reakciju na bilo sto,pojacala mi se sumnja na alergije.Iako je na moje trazenje specijalist -alergolog napisao preporuku za test na nekoliko stvari na koje sumnjam(grinje,pelud borova,mlijeko,dim,perje,omeksivac i zivotinjska dlaka),pedijatar je odbacio uputnicu jer smatra da to spada u istu skupinu (kakao,jaja,kucna prasina i trava) koja je vec napravljena.S djetetovim pedijatrom bas i nisam u najbiljim odnosima--u djetetovoj drugoj godini sam morao prijetiti sudskom tuzbom majci za promjenu pedijatra da bi se djetetu napravila analiza stolice.Tvrdilo se da je djetetu stolica mekana zbog toga sto mu izbijaju zubi i sto je vani vruce,a na kraju je nalaz bio SALMONELA i ishigela.--pa molim za savjet.

Imam li razloga ipak sam odvesti dijete specijalistu na pregled te postoji li mogucnost da alergija izazove(navodno)virusni Laringitis i moze li posljedica ovakve vrste Laringitisa na kraju biti astma(koje se najvise bojim)?
Dijete je prije 6 mjeseci preboljelo i virusnu upalu pluca,a osim toga nije bio teze bolestan.

Unaprijed zahvaljujem.

Dr. Darko Richter

05.04.2006. 12:06

Alergija ne može izazvati virusni laringitis, a laringitisi je vrlo, vrlo izuzetno baziran na nekoj alergiji. Ne znam da li sam u životu to vidio 2 ili 3 puta, ali svi vole puno pričati o alergijama i dišnim problemima i misle da se u to jako razumiju. Negativan alergološki test u dobi od 2 g., uz iste smetnje kao i danas, govori protiv toga da se radi o alergijama. Dim i omekšivač nisu alergeni kakvi se vama čine, i dijete se ne testira se na njih. Djetetu se može učiniti redoviti prick (kožni) test koji obuhvaća puno više alergena nego testiranje iz krvi. Na to bih pristao.