Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Antibiotik ili ne?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Karlo

13.05.2006. 00:03

Postovani,
Zanimalo bi nas drugo misljenje oko eventualnog uzimanja antibiotika. Nasa kcer, stara 6,5 godina, prije nekih 7-8 dana zalila se na jaku bol u grlu, iako nije imala temperaturu. Preko noci je dobila nisku temperaturu 37,1 koja je pala bez ikakvih sredstava za snizavanje, sama od sebe, no ipak smo otisli doktorici buduci kcer ide u vrtic. Da, uz to je taj dan ujutro oko bilo sljepljeno od krmelja, sto joj se inace ne dogadja, ali to se vise nije ponavljalo.
Pretpostavila je kako je rijec o laganoj virozi, ali je ipak dala da napravimo bris grla i nosa. Bris grla je uredan, a u nosu je pronadjena catarhella i haemophilus influenzae. Medjutim, kako su brisevi radjeni u utorak, a ona prakticki od pregleda nije imala vise nikakvih problema (prosli problemi i s grlom i okom, temperature nije bilo, jedino je malo prosmrkavila i ima nesto slajma, ali potpuno zdravo i djeluje i ponasa se), doktorica je rekla kako joj ne bi zeljela davati antibiotik, buduci je prva bakterija prakticki potpuno bezopasna, dok je druga ponekad opasna, ali samo za puno manju djecu do 3 ili maksimalno 5 godina starosti (kcer nije cijepljena Hiberixom jer tada jos nije bio u obaveznom programu, ostala cjepiva je uredno primila).
Pitao bih vas slazete li se s tim ili biste ipak dali antibiotik, kao i znaci li nalaz Haemophilus influenzae da podtip nije radjen, ili da je rijec o drugoj podvrsti a ne o podtipu b?
Puno hvala na odgovoru.

Dr. Darko Richter

13.05.2006. 23:09

Tipizacija hemofilusa se ne radi rutinski.
Antibiotik ne bih davao.
Dao bih jednu dozu Hiberixa, bez obzira na obriske nosa.