Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dipareza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alema

06.09.2005. 15:33

Molim Vas da mi kažete postoji li mogućnost da ispravimo način hoda u potpunosti ako je dijagnoza SPASTIČNA DIPAREZA. Riječ je o djevojčici od tri godine rođenoj u 28 sedmici trudnoće. Niska porođajna težina 1080g . 38cm.
Trenutno nosi AFO ortoze za stopalo, vježbamo..
Možemo li još nešto uraditi?
Postoji li mogućnost da se nešto pogorša?
Hvala u naprijed.

Dr. Darko Richter

06.09.2005. 22:23

Odlično je da vježbate i da ima ortoze. Ispravnim i upornim vježbanjem mogu se mobilizirati neuronske rezerve i motorni putevi te tako maksimalno ograničiti šteta koju je perinatalno pretrpio mozak. Ako je dijagnoza "dipareza", čovjek bi prvo pomislio na rameni obruč i ruke, a ako su više pogođene noge, tada bismo prije rekli "parapareza". Tu bi trebalo stvari jasnije postaviti. Nažalost, kao i sve u životu, stanje se i ovdje može pogoršati, ali se upornim i korektnim vježbanjem nastala šeta može bitno smanjiti. Ponavljam to "korektno" u svezi s vježbanjem, jer na vaše pitanje: možemo li još nešto učiniti?, odgovor glasi: možete provjeriti da li se s djetetom rade optimalne vježbe prema dobi i vrsti oštećenja. Adrese u Zagrebu: Specijalna bolnica za djecu sa smetnjama u razvoju, Goljak, u Njemačkoj: Kinderzentrum, Muenchen.