Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kakve pretrage?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marina

07.09.2005. 21:28

Imam 3,5 godišnju djevojčicu koja je prije 2 mjeseca imala jaku adenovirozu s temp. oko 40 koja je trajala 5 dana. Tada se jako tužila na bolove u želucu, povraćala i imala proljev, a pila je i Augmentin (da se ne zakomplicira).
Dijete se prije rijetko tužilo da je boli želudac, ali sada je to gotovo svakodnevno. Da li tako visoka temperatura ili virus može ostaviti posljedice? Temperaturu smo u nekoliko navrata skidali i čepićima voltaren jer nikako nije padala.
Osim toga dijete često zna učestalo piškiti.Radili smo urinokulturu i stolicu na parazite - uredno.
Koje još pretrage napraviti?

Dr. Darko Richter

07.09.2005. 22:14

Učiniti dobar klinički pregled, jer to, što dobar liječnik sam vidi i što će vas pitati, toga se vi sami teško možete sjetiti. Zbog čega svi preferiraju neke nalaze, koje potpisuju tehničari SSS, a ne liječnički pregled? Mislim da znam barem dio odgovora, a taj jest, da sami liječnici neprestno naručuju neke pretrage, i svoje dijagnoze baziraju prvenstveno na potpisu SSS, a sami nemaju pojma što znaju, a što ne znaju. Ja sam od onih koji je neke stručne stvari riješio dok je to trebalo, dok su mnogi drugi trčali po doktorate, ali su im dijagnoze na razini SSS. Zato vam ne znam odgovoriti koje bi pretrage bile od koristi, dok sam ne bih pregledao vaše dijete i uzeo od vas dobru heteroanamnezu. Možda je dijete samo opstipirano, to se dogodi u infektima, uglavnom zbog neopažene dehidracije, i sl. ... Ali, opet, što ja znam bez pregleda? ...