Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26471

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dječak često piški


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bubamama

19.07.2024. 20:30

Zadnjih desetak dana otkad smo bili na moru moj dječak koji ima 4,5 godine ( inače oduvijek zdrav) u neka doba dana često trči piškiti, pritom izmokri jako malo. Zna se dogadjati ujutro pa ostatak dana ok ili navečer npr. Radili smo pretrage mokraće, urinokultura nalaz bez osobitosti a pretraga mokraće sve uredno i u referentnim vrijednostima osim sluzi: dosta i male okrugle stanice 1-2. Kaže pedijatrica da ima malo previše soli u mokraći i da mu dajem brusnice i puno vode. Mene zanima da li je ovo nešto opasno i da li moram pripaziti na prehranu? Inače zdravo jede i voće i povrće, da li trebam reducirati sol u prehrani?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.07.2024. 13:50

Treba povećati unos vode i mlijeka, smanjite unos namirnica koje imaju C vitamin (tu je i brusnica) i zeljastog povrća (kelj, kupus, špinat i sl) jer ove namirnice povećavaju kiselost mokraće i stvaranje kristala oksalata. Vazno je da mokraca bude bezbojna - znaci treba sto vise vode dok su ovakve vrucine. Drugo nista nije potrebno, obicno se smetnje povuku spontano nakon 1-2 tjedna.