Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dojenacki pubertet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

01.05.2006. 14:09

Postovani doktore, mozete li ukratko, ukoliko imate vremena, napisati par recenica o pojavi tzv. "dojenackog puberteta" ili "baby aknama" i ostalim nazivima u narodu. koliko traje, treba li se icim tretirati... Unaprijed hvala na odgovoru.

Dr. Darko Richter

01.05.2006. 22:21

Da niste nadopisali "baby akne" pomislio bih da se interesirate za preuranjeni pubertet. "Baby akne" u stvari su najčšće neovorođenačke akne koje se javi zbog plime progestagenih i estrogenih hormona koncem trudnoće, i obično se pojave sa 3-5 tjedana života, iako mogu i odmah po porodu, ili nakon kojeg mjeseca. U principu prolaze psontano, da bi se, pojavile opet u pubertetu, kao izraz nove, sada vlastite, hormonske plime. U novorođenčeta i malog dojenčete u rincipu se ne liječe, već, se peru malkom vodom i nježnim sapunom, kao i ostala koža. Katkada se može mazati retinoična kiselina, no ne bih se u to miješao, pitajte dermatologa na Cybermedu.