Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pitanje razvoja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

baka

28.04.2006. 09:28

Moj unuk ima šest mjeseci. težak je 9.500 grama, dugačak 70 cm, opseg glave mu je 49 cm. Pratili smo opseg glave po mjesecima. Od prvog do drugog mjeseca narasla je 3cm, od 2. do 3. mjeseca 2cm, od 3. do 4. mjeseca 2cm, od 4. do 5. mjeseca 2 cm i zadnjih mjesec dana također 2 cm. Uredno se razvija, ima sce motoričke sposobnosti za svoju dob. Smije se, reagira na razgovor okoline, guguće, uzima predmete u ručice i premješta ih iz ruke u ruku. Glavu drži uspravno u potrbuške položaju, jedino u držečem položaju još je glavica nesigurna. Radi toga nas je pedijatar poslao na UZ koji je pokazao nešto više likvora i nešto proširenu interhemisferalnu pukotinu, ali odvodi likvora su bili uredni. Na MR mozga uočen je nježan corpus calosum, te diskretno proširena 3. komora uz mikrogirus frontalnog režnja. Dolazi nam fizioterapeut u kuću svaki drugi dan i intezivno se bavi s njime. On također ne vidi odstupanja od normale. Posebno naglašavam da u obitelji muški članovi imaju velike glave, a i roditelji dječaka su visoki i jaki ljjudi.

Molim za mišljenje obzirom na navedeno te da li će to utjecati na kakvu posljedicu u razvoju. pedijatar nas uvjerava da je moguća jednostavno genetska anomalija jer nema znakova neurološkog oštećenja a dijete napreduje u emocionalnom i psihomotornom razvoju.

Molim za odgovor prof. dr Anu Votavu Raić
Zabrinuta baka

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

28.04.2006. 20:31

Cijenjena gospođo, moje je mišljenje da se radi o nekoj individualnoj varijaciji, a ne posebnoj patologiji, te da nemate razloga za paniku. Važno je gledati i u dijete, a ono se, po svemu sudeći, razvija normalno.
Međutim, kad ste već krenuli na tako diferentne pretrage kao što je MR mozga, bilo bi dobro, radi kompletiranja nalaza i mišljenja, posjetiti i pedijatrijskog neurologa. Takav pregled možete obaviti u Klinici za pedijatriju na Rebru (01 2388 888) i nakon toga, najvjerojatnije, mirno živjeti. Na kraju krajeva, započeto treba i završiti - kod neurologa.
Zahvaljujem Vam na povjerenju i srdačno Vas pozdravljam.

Marijana

02.05.2006. 12:44

zahvaljujem prof. dr Votavi na optimističnom i pravom odgovoru i pomoćnim informacijama.

sada manje zabrinuta baka