Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ekcem


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mija

31.08.2005. 12:18

Postovani,
kod Vas sam bila prije nekih 6 mjeseci sa djecakom kojem je tad bilo godinu i dva mjeseca. Alergija je prvobitno (sa 2 mj) bila na psenicno brasno, mlijeko i jaje. Na brasno je nestala, a kad smo kod Vas radili prick test pokazala se alergija samo na jaje. Brasno smo uveli bez ikakvih promjena na kozi. Nakon dolaska od Vas smo pokusali sa mlijekom. Vec na 50 ml mlijeka na trupu su mu se pojavio sitni osip ali kako je tih dana bilo vruce nismo bili sigurni da li je mozda od vrucine pa smo nastavili sa povecanjem doze. Cetvrti dan sam mu dala 200 ml. Nakon 20 min cijeli trup je bio pokriven crvenim flekama na cijem se vrhu nalazio kao mali plikic. Sve propraceno jakim svrabom. Na licu i drugim dijelovima tijela nije bilo nista. Dali smo mu 5 ml Flonidana. Jos jednom sutradan i osip se povukao. Davali smo mu mlijeko iz tetrapaka pa sad hocu da Vas pitam mislite li da je mogucno u tom mlijeku nesto sto mu ne odgovara (iako na Dukatovom mlijeku pise da nema konzervansa) pa da bismo trebali probati dati mu mlijeko koje nabavimo sa sela. Imamo mogucnost to mu nabaviti redovno. To sigurno nema konzervansa ali ga ne bih mucila ako mislite da bi i to onda izazvalo isti efekat. Inace on se i dalje maze Protopicom. Sada smo sa svaki treci dan presli na svaki cetvrti i koza dobro reaguje. Isto tako zelim odmah pitati - ako ne uspijemo sa mlijekom i ako on i dalje bude imao takve reakcije da li bismo trebali opet da ga dovedemo na neke dodatne pretrage (s obzirom da prick test ne pokazuje reakciju na mlijeko) i da li bismo mozda trebali probati sa rizinim ili sojinim mlijekom ili necim drugim sto Vi smatrate da je potrebno kao zamjena (ako je zamjena potrebna). On dobro napreduje i na ovom sto sad jede a to je dosta voca i povrca, meso i zitarice. Ne dajem mu nista od grickalica i slatkisa jer se bojim tog jajeta. Sad mu je 19 mjeseci. Ima 13 kg i visok je oko 88 cm. Jos samo jedno pitanje - da li da se sad kad stignu agrumi i dalje drzimo dalje od njih ili da mu pokusavamo uvoditi nove stvari pazeci na reakciju pa ako ne moze ne moze. Zapravo ja se stalno bojim nove hrane pri pomisli kako je koza izgledala.
Hvala Vam jos jednom za sve dosadasnje savjete,
mija

Dr. Darko Richter

31.08.2005. 15:20

Ako mu je prick bio negativan na kravlje mlijeko, a istodobno pozitivan na bjalanjak jajeta, onda je bio alergičan na jaje, a ne na mlijeko. Alergija na mlijeko rijetko da se se razvije naknadno, ona je jedna od prvih koje se jave i potom najčešće prođu. Onaj urtikarijski osip po cijelom tijelu dobio je od nečega drugoga, što nije mlijeko. Npr., niste spoimenuli kako dugo nakon tih 200 ml mlijeka mu je trebalo da dobije osip. Agrumi i alergija nemaju nikakve tajne veze i ne znam zašto to dijete ne bi jelo. Dijete možete dovesti da se ponovi prick test, jer alergije u toj dobi ili nestanu, ili se supstituiraju novim, najčešće inhalacijskim alergijama.

Mija

01.09.2005. 14:50

Postovani,
Sitni osip se pojavio u toku dana nakon konzumiranja 50 ml mlijeka. Jak osip po trupu koji sam opisala propracen svrabom se pojavio 15ak minuta nakon konzumiranja 200 ml, cetvrti dan od pocetka konzumiranja mlijeka uopste (prvi dan je pio 50 ml, drugi dan 100 ml, treci dan 150 ml). On nije jeo nista drugacije nego drugih dana jer sam zeljela biti sigurna o cemu je rijec tako da sigurno nije dobio nista novo mjesec dana. Mlijeko je bila jedina novina. Mozda da probam jos jednom pa ukoliko bude isto reagovao ja cu dovesti dijete na pregled.
Hvala Vam jos jednom na brzom odgovoru i strpljenju koje imate za sve roditelje koji Vam se javljaju
Mija

Dr. Darko Richter

01.09.2005. 15:35

Može.