Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


rabies


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

31.08.2005. 17:21

poštovani,
zanima me koliko dugo virus bjesnila može da opstane van organizma(bilo čovječijeg,bilo životinjskog),tj. može li virus bjesnila uopšte da opstane van organizma (recimo,može li da opstane na nekom predmetu npr.odjeći i sl.) pošto sam negdje pročitala da čovjek može da se zarazi preko inficiranog predmeta,pa Vas molim da mi to objasnite.
Unaprijed hvala...

Dr. Darko Richter

31.08.2005. 19:19

Nije mi jasno zašto ovo pitate pedijatra. Ako već nemamo infektologa na forumu, obratite se neurologu. Ipak, reći ću vam da ne znam koliko dugo virus bjesnoće može ostati infektivnim izvan toplokrvne životinje, ali i to da je zaražavanjem aerosolom, tj. udisanjem zraka u kojem je raspršena slina bijesne životinje, moguće, no više teoretski, i uglavnom ograničeno na labotratorije u kojima se virus održava radi dijagnostike ili istraživanja. Zaražavanje, bez direktnog ugriza nmoguće je preko ogrebotina kože i sluznica, ako dođu u dodir sa zaraženom slinom. Međutim, krv, mokraća i izmet zaraženih životinja ne smatraju se infektivnim. Utipkajte "rabies" u Google i tražite malo sami.