Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


napredovanje/prehrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

"kuharica"

31.08.2005. 09:22

Naša djevojčica je dosta sitna (rođena s 2600gr. i 46 cm, sada s 19 mj. 9400gr. i 80cm) i nije neki izjelica. Ponukana prethodnim pitanjem o napredovanju i ishrani bebe molim Vas da mi kažete da li je njen prosječni dnevni jelovnik "premršav":
DORUČAK - 120 do 150gr. voćnog jogurta (mliječne kašice sa žitaricama ili mueslima neće), pola manje kriške kruha s mliječnim namazom, sirom ili sl.
UŽINA - komad nekog voća
RUČAK - što već za ručak jedemo, ponekad pojede cijeli tanjur juhe s povrćem ili žitaricama, a nekad samo sitni komadić mesa s 3-4 vilice priloga i malo rajčice na salatu.
UŽINA - ili voće ili malo sladoleda ili keks (da se dočepa čokolade jela bi je do navečer)
VEČERA - napr. meko kuhano jaje s kruhom i 120gr. voćnog jogurta

Imam i starijeg sina 3.5 god.kojeg nismo mogli maknuti od frižidera, pa ne zamjerite ako moje pitanje zvuči paranoično...kćerkica je totalna suprotnost.

Dr. Darko Richter

31.08.2005. 10:03

Rođena je nešto sitnijom, ali u donjem pojasu normale, i sada joj, po mojoj procjeni fali najmanje oko 200 g, jer je, bez njih, ispod normale za dob i druge vršnjake. Nije mi jasno zašto ljudi misle da je u jogurtu, voću i mueslima spas. To je spas za one koji niti to ne bi smjeli jesti. Vidim da neke žitarice već rasu i u juhi. Napravite joj grah, sa špekom, ne zaboravite malo prepržiti češnjak. Moji doma već znaju da sam nervozan kada mi naprave dijetalni grah, a i djetetu se to može dogoditi. Gdje je povrće? Zašto ne pojede neku hrenovku, jaje na oko ili u meko, pohani šnicl itd. Ujutro bi najbolje bilo da prvo popije kakao ili mlijeko, a može i žitne pahuljice u mlijeku, a dobro je unutra staviti i malo šlaga, ili primiješati slatkog vrhnja. Sumarno: mislim da je malo gnjavite s nečim za što mislite da je zdrava hrana, a radi se o temeljito obranim mliječnim proizvodima prepunim konzervansa. K tome, skoro sam siguran da joj između obroka ne fali "junk food", tj. kojekakvi čipsevi, smokiji itd. Kada biste je poslali nekome na selo, mislim da bi se za mjesec dana vratila kao buca.

kuharica

31.08.2005. 15:31

Ha, u tome i jest stvar! Ona NEĆE mlijeko, bilo samo ili zamaskirano kakaom ili nečim. Jogurte jede one sa 6% MM, 20% vrhnje stavljam u gotovo sve što jede, kupujem najmasniji moguće mliječni namaz ili sir, jaja jede svaki drugi dan, radim često (svaki dan) povrće na ulju, luku i češnjaku, napravim ga "najjačim"što mogu, meso također, ali je problem što ona neće jesti koliko mislim da bi trebala. Od svega uzme po malo i gotovo. Od junk-fooda ne jede ništa osim 2-3 Petit-beurre keksa i čokolade, ali to joj dajem kontrolirano. Nisam htjela debljati dijete takvom hranom, ali ne znam kako da joj uspijem količinski povećati tih 5 obroka dnevno? Jedino rješenje mi se "nudi" da je naganjam od 8 do 20h s tanjurom naokolo, ali vi pišete da obroci moraju imati svoj ritam što i jest logično.

Dr. Darko Richter

31.08.2005. 17:37

Mislim da ste sve rekli s tim naganjanjem s tanjurom u ruci. Ona jednostavno želi kulturno jesti, a ne u trku, nije to štefeta. Da ode malo na selo, udebljala bi se za čas. Nema u vašem pitanju medicinskog problema. Sad, da li vas to tješi, ili vam diže tlak, ne znam, ali nisam više nadležan za vaš problem.