Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dvojbe u svezi bebinog napredovanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nina

29.08.2005. 13:22

Postovani,
imam sedmomjesecnog sincica cija je PT bila 4190g, iz bolnice je izasao sa 3860g. Do sada je bio zdrav i iskljucivo dojen prvih pet mjeseci, kada smo nastavili sa dojenjem uz uvodjenje krute hrane (znam da smo trebali cekati jos mjesec dana, ali njegov interes za krutom hranom je bio iznimno veliki).
Sada, sa 7 mjeseci, moj djecacic tezi 7310g i dug je 69 cm. Ta tezina je na onim percentilnim krivuljama u normali, ali je daleko ispod one kolika bi trebala biti imajuci u vidu njegovu "startnu poziciju".
Inace je vesela beba, izuzetno zivahna i napredne motorike (puzi, sjedi, dize se na noge, stabilno stoji uz pridrzavanje).
Donedavno je imao samo jedan obrok dohrane (voce ili povrce sa zitaricama) u poslijepodnevnim satima. Prije par dana sam mu uvela jos jedan jutarnji obrok, tako da sada jede voce sa zitaricama ujutro, a meso i povrce poslijepodne. Prihvatio je taj drugi obrok, ali ne s prevelikim odusevljenjem. Imam dojam da on sam zna koliko mu je dovoljno, pa ne zeli prihvatiti vece kolicine hrane. Napominjem da i dalje imamo barem 7 podoja dnevno. Trebam li mu ipak nekako pojacati prehranu? Je li ovakvo dobijanje na tezini u redu, ili mojoj bebi treba vise kalorija no sto ih unosi pa je zato izostao ocekivani dobitak na tezini?

Dr. Darko Richter

30.08.2005. 08:58

Ako je točno izvagan na porodu i sada, očito je da je malo stagnirao. No, ne mogu vam pomoći, jer mi ne date. Vi mislite da ćemo mi ovdje ćaskati o vašem malom, bez da mi kažete koliko mu obroka dnevno dajete, i koliko su (težinski, uklj. i podoj - izvagati ga prije nakon podoja). Kao, pa naravno da dobiva sve što treba ... Samo, ja ne znam je li to "normalno" isto za vas i za mene, a za njega možda i nije. Fenomenalno je to kako nitko ne da sebi ni blizu, svatko je savršen, i nitko nema grešku, i ne pomišlja da je u tome kvaka. Vidim da ste opsjednuti točnim rokovima isključivog dojenja i uvođenja ovog ili onoga u prehranu, a to skoro uvijek završi loše po dijete, tj. stvori se neki problemčić, koji to na kraju i nije.E sad, ako ste imali strpljenja sve ovo pročitati, onda mi napišite koliko obroka i koju količinu po oobroku pojede, pa ćemo dalje.

Nina

30.08.2005. 11:26

Ispricavam se sto vam nisam odmah dala potrebite informacije. Ne mislim da sam savrsena majka, jer da je tako ne bih trazila Vasu pomoc.
Nisam u mogucnosti vagati dijete nakon svakog podoja, nazalost nemam digitalnu vagu doma jer nisam mislila da ce mi trebati. (Na vise mjesta sam procitala da vaganje nakon svakog podoja ne mora biti pouzdan pokazatelj koliko je beba pojela, prednost se daje tjednom vaganju.) Dojim ga na zahtjev, i podoji traju koliko djetetu pase - od par minuta pa do pol sata. Nakon podoja dijete izgleda zadovoljno (naravno, moja subjektivna procjena).
Dnevni raspored obroka inace izgleda ovako:
- 06:00, 08:00, 10:00 - dojenje
- 11:00 - zitarice (kukuruzna palenta / riza / heljda / proso) sa sirovim vocem, ukupna kolicina 300 g
- 13:00 - dojenje
- 16:00 - kuhano povrce (mrkva, koraba, tikvice) i meso (piletina, teletina, puretina) ili bijela riba; ako je previse "juhasto", dodam malo rize ili palente; sveukupno opet oko 300 g
- 18:00 - dojenje
- 19:00 - ponekad banana ili komad avokada
- 20:00 - dojenje
- 24:00 - dojenje
Ukoliko su i ove informacije nedostatne, ispricavam Vam se jos jednom. Moja opsjednutost uvodjenjem ovoga ili onoga u prehranu je bazirana na tablicama dohrane za koje pretpostavljam da su ih radili pedijatri (cim ih oni i preporucaju i daju). Sa dohranom nakon navrsenog 5. mjeseca sam pocela samoinicijativno, pedijatrica je smatrala da smo trebali cekati jos mjesec dana.
Kako ne bi i dalje caskali samo o mojem malom, pomognite i ostalim mamama pa recite - kakvi bi po Vasem misljenju sadrzajno i kolicinski trebali biti dnevni obroci sedmomjesecne bebe?

Dr. Darko Richter

30.08.2005. 12:42

Izbrojao sam 10 obroka na dan. Takva je preharna obična igra i nema nikakvog smisla, a dijete stagnira težinom. To sigurno nitko nigdje ne preporučuje. Vi od šume ne vidite stablo. Probavni sustav nije tu da se stalno puni, već funkcionira tako da se napuni, probavi, dio upije, a ostatak protisne, i odmori. Zatim novi obrok. U dobi od 7 mj. dijete pojede 5 obroka po 200 ml, tj. po danu svakih 4 sata, a noć prespava. Manite se tablica i kojekakvih preporuka, shema, mjeseca i minuta. Čovjek ima svoj biološki sat, u čovjeku su vegetativne funkcije ritmizirane, od srca i disanja, do jela i spavanja. Sto sam puta ponovio, i opet ću: kada dijete jede sve, onda jede sve, može i juhu od kornjače, latice od ruže, ili zdrave gljive, ili što god jestivo hoće, ali to mora biti fizički prilagođeno njegovim mogućnostima (koliko zubi, toliko žvaknja - dakle, mora biti pasirano, kašasto, kosano, već prema ...). Najvažnije je da skuhate nešto fino, i da mu to prezentirate kako treba. Zatim se to zalije dobrim pićem. Potom se malo porazgovara, i zatim svatko na svoju stranu. Po vama bi još prije tog socijalnog dijela i odmora uslijedio novi hranidbeni napad. A tvrdite, sve po knjigama. Knjige koje previše ljudi ne razumije, na valjaju. Kultura normalne prehrane stječe od dojenačke dobi, a kasnije je najbolja prepreka neumjerenom debljanju. Ovaj čas vam to nije jasno, jer vašem malom fali par stotina grama, ali poslušajte me i odnesite svoje knjige u antikvarijat, dajte ih za badava, vas su samo odvratile od toga da poslušate samu sebe, svoju prirodu i osobu svojeg djeteta.

Nina

30.08.2005. 12:56

Zahvaljujem Vam na strpljenju i brzom odgovoru.