Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


fontanela


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Roberta

14.06.2005. 14:41

Poštovani!
Naša 20 mjesečna djevojčica je uredno dobivala D-vit., a fontanela je još uvijek otvorena. Opseg glave je 48 cm. Zanima nas da li to ukazuje na neke probleme.
Zabrinuti roditelji.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

14.06.2005. 20:29

Draga gospođo Roberta, mislim da bi dijete trebalo odvesti pedijatru; najprije treba točno utvrditi što znači "fontanela je još uvijek otvorena".- Naime, da li se radi o stvarno otvorenoj fontaneli i koliko je ona otvorena ili se radi o fontaneli koja je koštanom membranom premoštena i uloživa samo za jagodicu prsta....? No, u biologiji je mnogo toga "elastično" i individualno. Međutim, ipak, smatra se da je fontaneli "otvorenost dozvoljena" do 18.mj. života. Stoga Vam mogu još jednom savjetovati posjet Vašem pedijatru, a zatim, prema potrebi, i dalje, npr. onim pedijatrima koji se bave s bolestima kostiju ili neurologijom. Mnogo pozdrava.

dianaivan

05.05.2014. 22:35

Dobar dan ., Evo ovako, isli smo suprug i ja sa djetetom starim 9 mjeseci na RTG glave,radi zatvaranja fontanele.,nalazi su bili da je sve zatvoreno., sada me zanima sto dalje., Glava djeteta je u mjesec dana narasla samo 2 mm.,


Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.05.2014. 13:30

Treba pratiti opseg glave i ucrtavati u krivulju rasta. Ako se vidi usporavanje rasta ili ako se glavica deformira tada treba konzultirati neurokirurga.