Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hidronefroza stenosis pyelouretericum lat.sin.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

majanaomi

25.05.2012. 23:30

Molim vas Vase misljenje na ovaj nalaz uz cistografije,i naravno pitanje shodno ovom nalazu da li ce biti potrebna operacija i koliko je opasno za moju bebu ? Ucini se uz pregled urinarnog trakta gdje se vidi da je mokracni mjehur zadovoljevajuce ispunjen urinom,isti je pravilnei jasne konture,uredne debljine zida koja iznosi 1.9 mm.Usca uretera u mokracni mjehur nisu patoloski prosirena.Obrati se paznja na proksimalni dio urinarnog trakta gdje se vidi da su oba bubrega na svom mjestu,uredne velicinei orijentacije hilusa.Lijevi bubreg pokazuje znakove hidronefroze sa kuglasto formiranim svim kaliksima svih skupina osobito gornje i donje skupine gdje se vidi zaravnjenost forniksa.Reducirana sirina parenhima do 5,8 mm(uzeta srednja vrjednost)Pijelon lijevog bubrega smjesten ekstrarenalno pokazuje znake patoloske dilatacije uz aproksimativno dimenzije 20×16mm Tacno na pijelouretericnom prijelazu vidi se konicno suzenje sto ukazuje na proksimalnu stenozu koja je konsekutivno dovela do hidronefroze lijevog bubrega.Desni bubreg aproksimativno sdirine parenhima prekalicealno do 13mm.Kortikomedularna granica nejasna.Kroz uredno plasiran kateter u mokracni mjehur aplicira se fizioloska otopina i kontrastno sredstvo prema formuli dolazi do homogenizacije intraluminalno u mokracnom mjehuru .Ne dokazemo znake aktivnog i pasivnog refluxa.Djevojcica mokri na stolu.ZAKLJUCAK:Nalaz ukazuje na hidronefrozu lijevog bubrega koja je izazvana proksimalnom stenozom i to najvjerovatnije na samom pijelouretericnom prijelazu.Konsekutivno se vide znaci deformiranog izgleda supljeg sistema svih skupina pijelona uz reduciranu sirinu parenhima u cijeloj cirkumferencijii ehogenij parenhim.Nema znakova vur-a aktivnog i pasivnog. Molim vas vase misljenje koliko je opasno stanje po ovim nalazima i da i ce bit potrebna operacija ,jeli opasna ako je potrebna operacija?Unaprijed zahvalna zabrinuta majka.Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.05.2012. 09:50

Prema opisanom postoji značajan problem kojeg će najvjerojatnije trebati riješiti operativno. Niste napisali u kojoj je dobi Vaša "beba", no ovakvi zahvati su u pravilu rutina za dječjeg kirurga i nije za očekivati značajnije komplikacije. Bilo bi potrebno napraviti još neke pretrage (dinamička scintigrafija) i tada bi temeljem ovih podataka nefrolog trebao donijeti odluku o operativnom zahvatu (da li je potreban i ako jest kada ga treba učiniti).

majanaomi

31.05.2012. 17:50

Hvala Vam na odgovoru i moja "beba"inace curica je ima sad 5mjeseci,uradili smo i dinamicku scintigrafiju ali nam jos nisu stigli nalazi,a cim dobijem nalaz pisem Vam jer mi smo inace iz Bih i cisto zelim Vase strucno misljenje,hvala!Zapravao uz duzno postovanje nasim doktorima zelim misljenje jos kompetentnih lica.