Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Još jedno pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aurora1976

10.05.2008. 18:10

Čitam ove Vaše savjete o vodenim kozicama, pa imam par pitanja. Naime moj 4,5 godine star sin ih je dobio i naravno od doktora smo odobili puder. Nisam prije ovo čitala pa sam mu već namazala tih 5-6 varičela. Što sada? Rečeno mi je da ga mogu tuširati, trebam li paziti da mu ne ogulim mjehuriće dok ga brišem ručnikom. I ako imate još neki dobar savjet bila bih vam zahvalna.

Darko Richter, dr. med.

10.05.2008. 21:30

Mjehurići se ne gule, i pazi se da se ne gule. A najbolje je ne metati niti puder. Od 5-6 kozica nikome još nije bilo ništa, a ako su guste, puder ionako nitko tada ne daje, već aciklovir (mast, tablete, i.v.).

aurora1976

11.05.2008. 04:00

Hvala!

aurora1976

16.05.2008. 09:35

Oprostite što smetam, no imam neke nedoumice u vezi vodenih kozicakoje moj 4-godišji sin upravo ima.
Naime njemu je prije tjedan dana izašla jedna velika kozica, ostale dane izašlo ih je još desetak,ali sve su jako sitne(mjehurići postoje,mali su). Neke od tih sitnih veće se suše(mjehurića više nema), no ona velika još uvijek ne. Nove mu više ne izlaze, njega uopće ništa nije svrbilo. cijelo to vrijeme. Doktorica je potvrdila pri pregledu one prve da to jesu kozice, no mene ipak muči razlika u veleičini prve kozice i ovih ostalih.
Da li je normalno da to tako ide, i ima li on od sada doživotni imunitet prema tom virusu s obzirom da je to kod njega bilo tako blago; odnosno može li se ponovo zaraziti vodenim kozicama.
Puno hvala na strpljenju.

aurora1976

16.05.2008. 09:35

Zaboravila sam još reći da je u početku govorio da ga boli unutar usta, gledala sam i čini mi se da mu je jedna bila i u ustima, no poslije ga više nije bolilo.
U biti me strah da to možda uopće nisu vodene kozice, pa mi treba vaše stručno mišljenje.

Darko Richter, dr. med.

16.05.2008. 20:55

Takve finese vam ja bez pregleda ne mogu potvrditi. Polazim od toga da dijete ima dijagnozu vodenih kozica. To je rekla doktorica. Koji su vaši razlozi da u to sumnjate?
Drugo, od vodenih kozica ostaje doživotna imunost, ali ona s vremenom slabi, tako da opet možete dobiti i kozice, ako vam imunost padne, npr. zbog imunosupresivne terapije, ili možete dobiti zoster.
Blaga forma bolesti nema veze s imunosti kako si vi to tumačite, već obrnuto, što blaža bolest, to, očito, bolja imunost.

aurora1976

16.05.2008. 22:45

Sumnjam zbog toga što je doktorica vidjela samo onu jednu, a ove ostale što su kasnije izlazile su puno manje i ništa ga ne svrbi. I zbog toga što se svi oko mene šokiraju kad kažem da ih ima tako malo, pa me samo zanimalo da li je to normalno. Inače se sve ostalo slaže bio je u kontaktu, nakon 11 dana dobio je temperaturu i to visoku koja traje dva dana, i prestaje, a onda dva dana kasnije izbija prvi plik.
Samo mi je trebala potvrda, razumijem da Vas stavljam u nezgodnu poziciju, no treba mi konkretan odgovor. Dakle mogu li kozice biti tako male i blage.
Inače moje osobno mišljenje jest da su njemu tako blage kozice upravo zbog dobrog imuniteta.
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

16.05.2008. 23:35

Doktorica vam je rekla o čemu se radi. Odakle da vam ja to sada mijenjam?
Kozice mogu biti tako blage, i tako teške, sve ovisi o tome tko ih gleda.

aurora1976

06.06.2008. 12:15

Evo samo da se javim, kako bih možda pomogla drugim roditeljima u sličnoj situaciji u kojoj sam i sama bila.
Dobila sam i konačnu potvrdu da su ono bile kozice, jer mi jih e kći dobila točno dva tjedna nakon sina. Nažalost njoj nisu bile toliko blage, već su bile jako velike i posvuda.
Još jednom oprostite na bedastim pitanjima i hvala na pomoći.

Darko Richter, dr. med.

06.06.2008. 17:20

Pitanja mogu biti bedasta, ali vaša to nisu bila. Ona su odražavala nešto puno gore, a to je sumnjanje u liječnika kod tako elementarne stvari kao što su vodene kozice. Ne znam zašto ljudi uopće idu liječnicima, ako im a priori ne vjeruju.

aurora1976

08.06.2008. 10:50

U pravu ste, valjda u svima nama čuči nevjerni Toma.

Darko Richter, dr. med.

08.06.2008. 23:00

Čujte, to da je netko sumnjao u materijalno uskrsnuće druge osobe, to je bilo jasno čak i samom uskrslom Isusu Kristu, i niste nikada mogli osjetiti da je nevjerni Toma zbog toga i trunčicu bio kritiziran ili osuđen. Samo je bio nazvan nevjernim, a to nije nikakav grijeh, iako je prava vrlina bila vjerovati, bez naknade i dokaza.
Ovo između liječnika i bolesnika nimalo ne liči na navjernog Tomu, već na pomanjkanje osnovnih premisa ljudske i stručne komunikacije.

msedlar

24.03.2010. 11:55

Poštovani, indirektno ste mi puno pomogli vašom konverzacijom s dotičnom gospođom. Naime, ja imam 32 godine i upravo bolujem od vodenih kozica (dijagnosticirali su mi ih u zaraznoj bolnici u Zg nakon pregleda i vađenja krvi, pijem Herplex 800 x 4/5 dana, uz terapiju dojim), što ne bi bilo neobično da ih nisam već imala s 19 godina (tada su me pregledale 2 liječnice i obje utvrdile vodene kozice), međutim na Zaraznoj su mi rekli da ono prije vjerojatno nisu bile vodene kozice (toliko o "nevjernim Tomama"blunk. Koliko vidim, vi ste jedini u nas koji je dao informaciju da ih se može ponovo dobiti. Doduše na američkim i kanadskim stranicama pronašla sam da postoje istraživanja po kojima je bilo slučajeva ponovnog pobolijevanja od njih. Ja se iskreno nadam da sam ih se sada riješila za svagda (da nisam takav pehist da mi se opet ponove, a budući da imunitet ima veze s time napominjem da imam vitiligo i Hashimoto). Sad me trenutno strah za moje 10 mjesečno dojenče, nadam se da neće biti opasno ukoliko ih dobije. Posljednji kontakt ste mi rekli da Vam se ne javljam ako nemam nešto ozbiljno, eto, nažalost imam. Zahvaljujem na korisnoj informaciji, puno uspjeha u daljnjem radu Vam želim!

Darko Richter, dr. med.

24.03.2010. 15:30

Nije lako predviđati što bi bilo, kad bi bilo.
Svakako, ako vaše 10-mj. dijete u roku nekih 15-20 dana dobije vodene kozice, to je dokaz da ste ih sada imali i vi.
No, u toj dobi djeca u načelu imaju dosta blagi oblik vodenih kozica. Ako nešto krene u težem pravcu, uvijek ima Aciklovir (Virolex, Herplex).

msedlar

03.04.2010. 22:20

Samo javljam da ih je i mali dobio, izbijaju od jučer ujutro (prepone, glava, vrat, trbuščić) i za sada ih podnosi kao da ih i nema, više ga živciraju desni jer opet očekujemo zubiće. Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

04.04.2010. 14:50

Dobro. Sada bi bilo najvažnije da se te kozice ne pipaju, ne premazuju, ne bojadišu, makar je Uskrs.
Kako dođu,neka i prođu.