Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vodene kozice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

danijela

26.11.2004. 14:48

Imam dijete od 3 godine u vrtiću. Još nije imalo nikakvu zraznu bolest.
Planiram drugu trudnoću, ali ni ja nisam prebolila ni jednu zaraznu bolest. Sada strahujem da bi dijete moglo dobiti kozice u vrtiću i ja se zaraziti u trudnoći.
Raspitala sam se za cjepivo, ali mi je rečeno da se u Hrvartskoj ne cijepi protiv kozica i da toga cjepiva nema.
Molim Vas odgovorite mi gdje mogu nabaviti cjepivo i što ako ga ne primim i dobijem kozice u trudnoći, da li to ostavlja posljedice na dijete.

Srdačan pozdrav!

Dr. Darko Richter

26.11.2004. 16:38

Kozice u trudnoći mogu ostaviti prilično stravične posljedice na čedo: ožiljke na koži, oštećenja očiju i oštećenja središnjeg živčanog sustava. Kozice nisu nimalo benigna boelst, osim u kratkom periodu od 1-12 godina. Cjepivo se zove Varilrix, proizvodi ga Glaxo-SmithKline, regisgtrirano je u Hrvatskoj i dijete iznad 1 godine cijepi se jednom dozom, a odrasli i djeca iznad 12 godina dvjema dozama u razmaku od 4-8 tjedana. Morate se cijepiti prije trudnoće, i ne zatrudnjeti najmanje 4 tjedna nakon cijepljenja.

đurđica

28.11.2004. 15:54

poštovani,
ja pak nisam sigurna jesam li preboljela kozice, (moji roditelji misle da nisam, ali se pouzdano ne sjećaju, a zdravstveni karton mi je izgubljen u ovom zadnjem ratu). također planiram drugu trudnoću (prvo dijete je jednogodišnjak, nije prebolio kozice), preporučujete li da se cijepim bez obzira što postoji mogućnost da sam ih (možda i subklinički) preboljela? cijepiti usput i dijete ili ne?
hvala.
pozdrav.

Dr. Darko Richter

28.11.2004. 20:58

Dijete cijepite, ako je inače zdravo. A što se vas tiče, vrijedi slijedeće: tko ne zna, puno mu je teže pomoći, nego onome tko zna. Znanje je moć. Varilrix je indiciran svim zdravim osobama koje nisu preboljele vodene kozice, iako istovremeno nigdje ne piše da je kontraindiciran ako su ih preboljele, jedino to košta. Neki savjetuju da se, u slučajevima kao vašem, učini serološka kontrola iz krvi, kako bi se otkrila eventualna prisutnost protutijela od ranije neprepoznate infekcije. To biste trebali učiniti, pretpostavljam, u poliklinici najbližeg odjela za zarazne bolesti.

Marina

26.12.2004. 17:06

Da li odrasli ljudi koji su preboljeli vodene kozice i bili su u doticaju sa zaraženom osobom mogu biti prenosioci bolesti?

Dr. Darko Richter

26.12.2004. 22:56

Ne.

Maya_78

01.04.2010. 13:40

Da li smijem cijepiti dijete alergično na jaja (i još štošta) protiv vodenih kozica?

Darko Richter, dr. med.

01.04.2010. 16:40

Da, ukoliko u Vrailrix cjepivu nema toga "štošta".