Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Lijena crijeva kod dječaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubi5

18.05.2012. 22:00

Poštovani dr. Jovančević,

Majka sam sina od 7,5 godina. Prije nekih 2-3 godine počeo je imati problema s probavom u smislu da stolica nije bila redovita svaki dan nego svakih 2-3 dana, često i tvrđa te bi bilo malo krvi, pretpostavljam od puknuća kapilare i naprezanja. Prehrana se sastoji svakodnevno od povrća, voća, mesa, mliječnih proizvoda-dakle raznovrsna je. Ne jede previše slatkog. Pio je svaki dan kamilicu i meda te smo nekako to tim ritmom održavali. Bilo je perioda kada je stolica bila redovitija, pogotovo ljeti, možda zbog smokava koje je jeo.
Unazad par mjeseci stanje se pogoršalo u smislu da zna proći i po 4-5 dana bez stolice, te kada je napokon i dobije, opet ga u početku boli i sada skoro pa redovito bude krvi.
U razgovoru s pedijatricom, uputila nas je na sirup Portalak kojeg uzima nekih mjesec dana. Držali smo se uputa o doziranju te je u početku uzimanja stolica bila na svako 2-3 dana, a jednom je čak bila i dosta rjeđa pa smo kratko pauzirali da bismo opet nastavili s 1 jušnom žlicom dnevno.
Kontaktirali smo gastroenterologa koji nam je rekao da se Portalak može i 2-3 mjeseca uzimati, da se ne apsorbira u želudac i da mu ne može štetiti.
Mene muči ta krv te to što ga zna boliti želudac, pretpostavljam od ne imanja stolice po nekoliko dana. U zadnje vrijeme mu ne dajem banane, jede više kruški, marelica, pije i dalje kamilicu, na tašte popije svježe iscjeđen sok od naranče i izbjegava čokoladu ali i dalje neredovita stolica. Fizički je aktivan-bavi se sportom.

Da li biste preporučili neke pretrage i što da pokušamo kako bismo ovo riješili? Da li treba veću dnevnu dozu Portalaka? Koliko bi dnevno tekućine trebao unositi?

Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.05.2012. 14:25

Portalak treba uzimati u dozi koja osigurava rijetku kašastu stolicu. Crvenilo i bolnost čmara može biti uzrokovano malim dječjim glistama, pregledom stolice (3x) i uzimanjem celofanskog otiska čmara ne može se sa sigurnošću isključiti postojanje istih (oko 75% razina točnosti) te preporučam popiti Vermox sir 2x5 ml 3 dana i potom ponoviti kuru za 2 tjedna. Lijek je nedužan, iz crijeva se ne resorbira u organizam, sve izlazi stolicom. Portalak može uzimati dulje vremena, tekućine treba piti tako da mokraća stalno bude bezbojna, smanjite postotak masti u mlijeku i mliječnim proizvodima, povećajte unos maslinovog ulja i hrane s puno neprobavljivih ostataka ( integralni kruh, tjestenina, riža, muesli, povrće). Može se davati i WAYA IT probiotik. Ako 4 dana nema stolice treba je isprovocirati Dulcolax čepićem. Za sada ne nalazim opravdanja za daljnje pretrage.

bubi5

21.05.2012. 16:55

Zahvaljujem na odgovoru.
Kod njega nema crvenila čmara, a zaboli ga jedino prilikom defekacije i to na početku. Mene ta krv brine, da li je to onda od pucanja kapilara? Pokušat ćemo s još takvom prehranom koju ste naveli.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.05.2012. 11:40

Pucanje sluznice na izlaznom dijelu je uzrok pojave malih količina krvi.