Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mama u nedoumici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rea

27.03.2003. 20:29

Stovani,

zanima me kako znati je li beba neurorizicna? Naime, moja je djevojcica rodjena u 38. tjednu, u bolnici je sve bilo u redu, osim blaze zutice. Sada su joj 3 mjeseca. Jos u bolnici sam primijetila da je pokatkad drzala palcic u sakici, no to je s mjesec dana prestala ciniti. Sada su joj sacice vecinom otvorene ili poluotvorene, no pokatkad "pokazuje figu" (obicno kada gura sacice u usta). Malo me brine sto ne voli biti na trbuhu iako je svakodnevno stavljam u taj polozaj na nekoliko minuta. Tada glavu okrece u stranu i podize, no ne podupire se najbolje laktovima (kao sto sam na vise mjesta procitala da bi trebala) i zaplace se. Kada je stavim potrbuske na sebe (ja lezim na ledjima), to cini mnogo bolje i uopce ne place. Pedijatrica nista ne komentira, no u siroj okolini susrela sam se s dosta mama cija djeca imaju tzv. cerebralne poremetnje kretanja, pa sam, blago receno, u nedoumici sto je normalno a sto nije. Takodjer sam razgovarala s jednom lijecnicom po cijem tumacenju ispada da niti jedno dijete nije rodjeno zdravo, vec sva imaju cerebralne poremetnje - netko vise, netko manje.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

27.03.2003. 21:25

Cijenjena gospođo, sve što ste nabrojili spada u granice normale za dob u kojoj se nalazi Vaše dijete. Vjerojatno je prirodno da zbog straha roditelji sve što čuju, pročitaju... odmah i nađu na vlastitom djetetu. Kao daleki primjer može poslužiti situacija u kojoj student medicine na sebi nađe svo ono što upravo uči i tako do kraja studija "preboli" u punom zdravlju mnogo bolesti. No, na Vaše pitanje "kako znati da li je dijete neurorizično", postoji samo jedan odgovor: posjetite pedijatrijskog neurologa koji će dijete pregledati; dojmovi preko ekrana nisu uvijek pravi. U uvjerenju da nemate razloga za brigu, srdačno Vas pozdravljam.

garavusa

28.08.2010. 05:10

imam bebu staru 5 mjeseci iustanovili su da ima refluks mokracnih kanala na obadvije strane! dobila je antibiotike da pije sest mjeseci!
mene zanima kako se dobije ta bolest? koliko je opasna? kako sprijeciti poslije antibiotka se ne vrati ti to tj u cemu grijesim kod djeteta??
jesam li ja kriva sto je moje dijete bolesno???????????

Darko Richter, dr. med.

28.08.2010. 15:40

Niti ste krivi vi, niti dijete, a niti doktor (to je danas jako moderno da je doktor kriv).
Ima reflukse najvjerojatnije zato jer su mokraćovodi (ureteri) malo plić urasli u stijenku mokraćnog mjehura, u koju se otvaraju.
Međtuim, svakih refluks ima stupanj, od I-IV, pa bi bilo dobro da to znate ponoviti. Ako je velik, ide se na operaciju, ako je manji, čeka se eventualno da se kroz par mjeseci do par godina sam povuče.
Refluks podržava trajni uroinfket, a i sam infekt može podržavati isti refluks, i zato se daje profilaksa uorinfekcija i stalno kontrolira urin.