Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nakon operacije refluksa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

wera

21.03.2010. 02:05

Prije 2 godine djevojčica je operirala VUR, nakon pretraga ustanovljeno je da refluksa više nema, no još uvijek smo na profilaksi, jer bez nje stvar ne funkcionira, najdulje je 3 tjedna bila bez uroinfecije.
Doktor kaže: djevojčica je osjetljiva.
A mi svakim danom sve više nismo zadovoljni odgovorom.
Ono što mene zanima, da li vi u svojoj praksi imate ovakve slučajeve, da li je to uobičajeno, što da dalje radimo?

Darko Richter, dr. med.

21.03.2010. 16:10

Ja takav odgovor, da je netko osjetljiv, osobno ne uvažavam kao objašnjenje za tegobe koje nekome pokušavam riješiti.
Osnovno je pitanje kako se dijagnostiira uroinfekcija. Ako u laboratorij odnosite urin koji ste sami uzeli kod kuće, to ne valja ništa.
Konzultirajte se s dječjim nefrologom.

wera

22.03.2010. 10:05

Uroinfekcija se uglavnom dijagnosticira nakon običnog nalaza urina (povišeni leukociti i dosta bakterija), jer je on uvijek prije gotov nego UK. Terapije se počinju i prije nalaza UK, pa se po potrebi mijenjaju.
Nefrolog koji ju vodit je inače cijenjeni doktor iz Splita. No kako nam je Split predaleko (pa su i komunikacije s doktorom manje kvalitetne), planiramo se prebaciti u Zagreb. Imate li vi kakvu preporuku?

Darko Richter, dr. med.

22.03.2010. 11:50

Uroinfkecija se može pretpostaviti i na temelju samog nalaza urina, no definitivna potvrda stiže s nalazom urinokulture za par dana. Ako su urinokulture stalno sterilne, onda ili nema uroinfket, ili ima neku klicu koja ne raste na običnoj podlozi (npr. TBC).
U Zagrebu imate nekoliko pedijatrijskih klinika koje imaju dobru nefrologiju: Rebro, Vinogradska, Klaićeva. A ima i privatnih, koji se upravo bave bubrezima djece, n pr. Poliklinika Helena.
Mislim da je osnovno da se uzme korektni urin i urinokultura, na licu mejsta u bolnici ili ambulanti, a da se ne donosi od kuće.
Kada vi meni u dosadašnjem razgovoru nikako ne spominjete urinokulturu, a to je ključni i bitni nalaz za dokaz uroinfekcije, onda vidim da neke stvari, unatoč osobnom problemu s djetetom, niste pravo razumjeli.