Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Odbija mlječno


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nikolina

04.04.2006. 23:03

Djete je staro godinu dana i do sada dojilo bez konzumacije adptiranih i ostalih pripravaka..
Morala sam naglo prestat dojit, i javili su se problemi da odbija bilo što mlječno.
Adaptirana u bilo koje obliku ni sama ni u kašicama neće.
Jogurt neće
Svježi sir neće.
LGG minimalno ako je zamaskiran sa banaom.
Reakcije su da odbija otvorit usta na adaptirano uopće, a na fermentirane proizvode pokazuje izrazito gađenje tipa nagona za povraćanjem ( ne povrati nego kao da mu se gadi).

1.Koliko sad u toj dobi djete treba mlječnih proizvoda ?
2..ako to nije moguće konzumirat sa čime zamijenit ?
3.da li bi trebalo napraviti alergološko testitranje ?

Napominjem da mi je dodatna briga da ne bih htjela djtetu uskratit potrebno međutim dodatno me muči to da djetetov otac ne smije osjetiti miris mkljeka jer mu izaziva nagon na povraćanje a i obiteljski imaju intoleranciju na laktozu.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

06.04.2006. 22:12

Cijenjena gospođo, počet ću od kraja. Dijete nema nepodnošljivost laktoze, jer je do sada odlično toleriralo majčino mlijeko u kojem je količina laktoze veća nego u kravljem mlijeku.
Moguće je da se radi o protestu djeteta koje je bilo na prsima, a sada mu je to zadovoljstvo naglo uskraćeno. Moguće je da je riječ o odbacivanju hrane stranog okusa na koji dijete nije naviknuto, a ne može se isključiti ni kombinacija ovih mogućnosti. Pokušajte mu u mlijeko dodati veću količinu čokolade, pa ga zavarati na taj način, a možete mu ponuditi i neki ukusni kolač u kojem se nalazi mlijeko. Utješno je da je dijete bilo godinu dana na majčinu mlijeku i da mu je sada jelovnik znatno širi, pa mu mlijeko nije neophodno. Prije nekog eventualnog dijagnostičkog testiranja, vrijedi pričekati i pokušati ponovno nakon neke stanke u kojoj bi dijete moglo zaboraviti okus majčina mlijeka.
Srdačan pozdrav.