Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prehrana, slabo napredovanje i prehlada


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana

27.04.2006. 19:58

Poštovani,

imam kćer staru 3 mjeseca i 2 dana, koja je rođena sa 3370 gr (51 cm). Na današnjoj kontroli kod pedijatra težila je 5400 gr (58 cm) a točno mjesec dana ranije 4800 gr, tj. dobila je 600 gr za mjesec dana. Isključivo je na prsima.Liječnik mi je rekao da dosta slabo napreduje. Već je tjedan dana poprilično prehlađena, nosić joj je pun sekreta, temperaturu nema. Pokušavamo joj pomoći fiziološkom, aqua marisom i pumpicom, no to baš ne daje rezulate, a i bojimo se povrijediti joj nosić. Disanje joj teško pada, a i vrlo slabo siše, i pritom plače. Preporučeno mi je koristiti tjedan dana Operil P kapi. Bojim se dati joj te kapi, iako su za djecu, jer mi se čini premala za takav lijek.

Ima li smisla da joj prije spavanja počinjem davati jedan obrok kaloričnijeg HIPP-a 1 (možda bi onda i po noći dulje spavala, jer se budi skoro svaka 2 sata?) ili da i dalje forsiram isključivo dojenje, bez obzira na slabo dobivanje težine? Ako da, trebam li joj i dalje davati po 2 kapi D2 vitamina, jer formule su pune vitamina?

Da li da joj zaista dajem Operil P kapi ili postoji li možda neki drugi način da ju oslobodim "muke"?

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

28.04.2006. 20:43

Štovana gospođo Ivana, dijete ima smetnje disanja koje joj ometaju apetit i hranjenje (iako je sadašnja tjelesna težina u granicama normale za dob). Stoga, ne vidim razloga zbog čega joj ne bi dali propisani lijek koji je namijenjen djeci i koji su do sada dobivala brojna djeca. Možda bi bilo dobro i zapitati se: "da li dijete ima više štete od lijeka ili od sekreta, odnosno ev. bolesti". U slučaju dužeg trajanja sadašnjeg stanja gornjih dišnih putova i/ili pojave dodatnih simptoma, ponovo potražite liječnika.
Ako imate dovoljno mlijeka, nemojte dodavati umjetno mlijeko; Vaše je mlijeko uvijek bolje i što je dijete duže isključivo na prirodnoj prehrani (unutar prvih 6.mj.), to bolje.
D-vitamin do izlaganja djeteta suncu možete davati u dozi od 3 kapi, a zatim vratite prethodnu dozu do jesenskih dana.
Srdačni pozdravi.