Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prehrana (za dr. Votava)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

24.04.2006. 09:07

Poštovana,
koliko god sam se stalno brinula oko nečega (često i izmišljala problem) kod moga četveromjesečnog sina nekako me tješila ona stara narodna "dok dobro jede i spava nije bolestan". Pomirila sam se s time da spava cijelu noć te tijekom dana u nekoliko navrata (3-4) po cca 40 min... Međutim, u zadnja tri dana odbija hranu. Kako je uvijek volio jesti te mu 180 ml (ponekad i 210; hrani se na bočicu) nije bilo nikakav problem, 120 ml kao max količina koju sada pojede uz ogroman trud i nutkanje zabrinjavaju me. Inače ne pokazuje znakove bolesti, nema proljev, bljucka kao i inače, dosta slini i gura rukice u usta (je li prerano za zubiće?), veseo je. Može li to biti neka njegova faza, rast zubi ili želi novo mlijeko (od rođenja pije preHIPP). Brine me i jer mu se žljebić (podbradak) u koji mu se stalno slijeva mlijeko malo raskrvario-ped. preporučio betrion 2x dn. Strah me infekcij, odnosno hoću li je prepoznati, budući da je podr. uvijek bijelo od mlijeka. ispričavam se zbog duljine maila i unaprijed zahvaljujem!

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

25.04.2006. 21:21

Štovana gospođo, za sada nemate razloga za brigu.
Sami ste naveli moguće razloge: ...faza, rast zubi...; također kažete da je dijete veselo. No, kako dijete ima 4 mjeseca, a nije na prsima, možete mu ponuditi (za početak) malu količinu voćne kašice (možda Hippove, jer već dobiva Hippovo mlijeko). Provjerite i količinu
D-vitamina - hipervitaminoza D dovodi do gubitka apetita, no vjerujem, da je to u konkretnom slučaju manje vjerojatno.
Za sada Vam ostaje samo promatranje djeteta. Eventualna bolest pokazat će simptome u idućim danima. Međutim, ako se odbijanje hrane nastavi, bilo bi dobro dijete odvesti liječniku i u slučaju izostanka znakova bolesti (možete se obratiti i meni - Klinika za pedijatriju, Zagreb, Šalata 4). U takvim je slučajevima preporučljivo provjeriti, osim kliničkog stanja djeteta i njegove tjelesne težine i krvnu sliku i urin.
Mnogo sreće i pozdrava.

mama

26.04.2006. 08:02

Hvala na odgovoru. Što se tiče D vitamina, prema preporuci ped. dajem mu četiri kapljice dnevno. Je li to količna s kojom tream nastaviti i tijekom ljetnih mjeseci? Do danas se stanje popravilo, 120 ml je prešlo u 160... Što se tiče kašice, preporučeno mi je ništa mu ne davati do 6 mjeseca zbog povećane vjerojatnostti od alergija (ima blagi oblik atopijskog dermatitisa). Pratiit ću njegovo stanje i onda Vam se možda obratiti. Da li se potrebno najaviti na pregled?
Hvala

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

26.04.2006. 19:53

Cijenjena gospođo, u pravilu se dojenčadi na majčinu mlijeku ne preporučuje dohrana do 6.mj. U djece na umjetnoj prehrani može se započeti i nešto ranije. Uostalom, Vaše dijete dobiva hranu baziranu na kravljem mlijeku, a čije korištenje treba razmotriti ukoliko se atopija zaista razvije. No, drago mi je da Vam je dijete bolje, pa je moguće da se radilo "o fazi", koja svima nama "dođe" (za većinu nas odraslih velika je šteta da se to ne događa češće).
Ukoliko se odlučite doći na Kliniku, molim Vas, javite mi, bilo telefonom (01 4552 333; 325 ili 316) ili na ovaj način.
Još jednom, srdačan pozdrav.

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

27.04.2006. 19:40

Cijenjena gospođo, zaboravila sam Vam naglasiti da je dobro smanjiti dozu D-vitamina u ljetnim mjesecima, osobito ako će dijete biti na moru, na zraku (ne na izravnom suncu !); Vašem će djetetu biti dovoljno 3 kapi D-vitamina. Pozdrav.

mama

29.04.2006. 12:14

Hvala najljepša.