Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


proširene vene


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirjana

03.04.2006. 15:55

Moj se sin rodio s proširenim venama na stopalu desne noge. Sa 4 godine primjetila sam na unutrašnjoj strani potkoljenice te noge izbočinu (ne površinsku već potkožnu), na UVZ pregledu utvrđen je hemangiom. Tada je izvršena operacija hemangioma u Klaićevoj bolnici. No, nakon godinu dana ponovno je bila vidljiva izbočina i napravljen je UZV. Ponovno je pronađen hemangiom. Danas dijete ima 6 godina, zona proširenih vena je veća, čak ima izraženih kapilara (vjerojatno su popucale). Čitavu zimu stavljala sam mu kompresivni zavoj, no zona proširenih vena se povećala.
Pitanje: 1.) zašto se hemangiom ponovio? Znači li to da nije dobro odstranjen ili je normalno da se on ponovi? Ako je normalno, zašto je uopće izvedena operacija?
2.) kako liječiti vene i hemangiom (s obzirom da se u toj dobi vene ne smiju operirati)?
3.) da li bi bilo poželjno da noga uvijek bude na povišenom (npr. dok je dijete u školi da drži noge na nekom stolčiću ili sl.?)
4.) kakve opasnosti su moguće kod proširenih vena u toj dobi?
5.) kada se može izvršiti operacija vena i da li ih je uopće moguće operirati s obzirom da se nalaze na stopalu i s gornje strane stopala (od prstiju prema gležnju)?
Molim roditelje koji imaju slične probleme da se jave da bismo podijelili iskustva na korist djece.

Dr. Darko Richter

03.04.2006. 20:54

Ovaj mi je opis jako sumnjiv na Klippel-Tranaunay-ov sindrom, ili osteodistrofijsku angiodisplaziju. Ne znam kakva je konačna dijagnoza kod vašeg djeteta, ali ako netko ima kongenitalno proširene vene, i koje ne trzaju na operativne zahvate, onda bi to moglo biti to. Obično postoji razlika u debljini i dužini zahvaćenog i zdravog ekstremiteta. Nadalje, potrebno je učiniti angiografksu obradu, prvenstveno kontrastno snimanje vena donjeg ekstremiteta, ali i arteriografiju iste noge. Tko brine za dijete i pod kojom dijagnozom?