Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6638 | Broj poruka: 26421

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


rezultat alergotestiranja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tanja

12.04.2006. 10:15

Obavili smo alergotestiranje sa djetetom (3,5 god) na koje je upućen sa dijagnozom recidivni obstruktivni bronhitisi. Rezultat prick testa je negativan na sve alergene.
Nije dobio nikakvu terapiju.
Bronhitis se ponovio prije 2 dana, treći put od siječnja, svaki put kad krene u vrtić, nakon tri dana počinju simptomi viroze, i slijedi bronhitis.
Pedijatrica nam je sada dala uputnicu da se vidi ukupni IgE, i napomenula da bi možda ipak trebao dobiti nekakvu profilaksu.
Napominjem da ove zime nije bilo bronhitisa do siječnja nije bilo bronhitisa iako je prebolio nekoliko respiratornih virusnih infekcija. Inače su mu bronhitisi uvijek vezani uz viroze. S obzirom na njegovu dob pretpostavljam da bi prick test ipak trebao biti mjerodavan.
Zanima me kakva je uobičajena "terapija", ako bolest nema alergijsku podlogu.
S obzirom da je od polaska u vrtić stalno bolestan, i do sada se nije događalo da mu se bronhitisi ponavljaju jedan za drugim, da li bi to moglo biti povezano i sa padom imuniteta (prebolio je i vodene kozice), a upitno je i da li bi trebalo nastaviti forsirati odlazak u vrtić.
Bila bih Vam zahvalna za mišljenje i savjet po pitanju liječenja.

Dr. Darko Richter

12.04.2006. 17:30

Prema sadašnjem stanju činjenica, u toj dobi moguća je izvjesna prevencija novih bornhoopstruktivnih napada induciranih virozama svakodnevnim davanjem Singulair Mini, tbl. od 4 mg. One su u Hrvatskoj registrirane, ali nisu na listi HZZO-a, a cijena je oko 330 kn za 4 pakovanje od 4 tjedna. Po meni, isplatilo bi se to uzimati do lipnja, pa onda opet od rujna kroz jesen i zimu. U slučaju da si to ne možete priuštiti, možete nabaviti Pulmicort Rrespules 0,5 mg/2 ml, i električniraspršivač, te primjenjivati 1-2 respule dnevno kroz 1-3 dana, čim se pojave prvi znaci koji najavljuje novu bronhoopstrukciju. Pulmicort Respules nabavljate na privatni recept, baš kao i Singulair Mini, ali preko nekog marketinga za lijekove, jer ga nema u domaćim ljekarnama (nije registriran u Hrvatskoj).

zea

12.04.2006. 18:52

Javljam vam se samo kako bih vas kao jedna mama sa sličnim problemom donekle umirila (iako sam medicinske struke, nije mi niti na kraj pameti petljati se dr Richteru u posao). Moj sin je također od svoje 1. pa do 4. godine često imao opstruktivne bronhitise vezane uvijek uz respiratorni infekt (samo uz one koji su bili praćeni "curenjem iz nosa"blunk. Jedan bi mu dan curio nosić, drugi - treći bi dan počeo suho, pa onda vlažno kašljucati, a nakon toga je gotovo u pravilu slijedilo "škripanje". Naš nam je pedijatar rekao da "će to prerasti", da je to povezano s malim "kalibrom" dišnih prohoda, da što se u ranijoj dobi javi prognoza je bolja (misleći na astmu koja se obično javlja nakon 3. godine starosti) i uvijek je ordinirao peroralni antibiotik. Nakon 12-24 sata je uvijek uslijedilo poboljšanje. Nekada smo čekali, ako nam se činilo da će infekt proći bez škripanja, ali je to bilo rijetko (jednom smo predugo čekali, odnosno liječnik u zamjeni nije htio ordinirati antibiotik, već samo deksametazon injekciju; čekali smo još tri dana , dijete je škripalo, kašljalo, našeg pedijatra nije bilo, sama sam napisala djetetu recept za antibiotik, škripanje je prestalo za 24 sata). Sve u svemu u razdoblju od 12-18 mjeseci starosti je jednom mjesečno bio prehlađen, a opstrukcije su se nizale jedna za drugom. Na moje inzistiranje dijete je upućeno na alergološku obradu (preporučena je jedna liječnica iz Klaićeve, sad mi je žao da nismo išli na Srebrnjak, ako ništa drugo, a ono zbog cjelodnevnih "kampiranja" tijekom čekanja na pregled). Svi su inhalacioni alergeni bili OK, imunoglobulini također a ordiniran je "Dihalar" sirup (mjesec dana dva puta dnevno; imao je infekt koji je prošao bez škripanja, a nakon toga po potrebi, odnosno u slučaju infekta). Redovito smo išli na kontrole, kampirali po 5-6 sati u čekaoni, obavili i ORL, a opstrukcije su se vraćale, ali rjeđe (ne na svaki već na svaki drugi ili treći infekt). Katastrofa je počela s 4 godine kad je krenuo u vrtić (tri respiratorna infekta s opstrukcijom u dva mjeseca). Uvijek ista shema: ako dobije antibiotik ne razvije se do opstrukcije, odnosno ona nestane nakon 12 sati, ako čekamo, završi na injekciji deksametazona i antibiotiku. S 4,5 godine je imao posljednji opstruktivni bronhitis (gadan), i nakon toga (veliki dečko je sad, 15,5 godina) NIKADA VIŠE. Dapače, baš zdrav momak (kao i treba biti). Pedijatar je samo iskomentirao: "Rekao sam da će prerasti". Tada na žalost nije bilo mogućnosti inhaliranja kortikosteroidima, a koliko pratim forum, vidim da niti dr Richter nije sklon davanju antibiotika (razumljivo) bez nalaza koji upućuje na bakterijsku infekciju.
Nadam se da me dr Richter sad neće "oprati" blunk jer sam se previše raspisala.

Dr. Darko Richter

12.04.2006. 21:49

Sigurno da vas neću oprati, jer je vaš opis rijetko informativan. Radi se o tzv. virusno induciranim opstrukcijama koje u principu prođu spontano do dobi 5-6 godina. Posve je točno što vam je govorio vaš pedijatar, da se radi o manjem kalibru bronha, koji se rastom popravlja. Taj kalibar može biti konstitutivan, tj. prirođeno svojstvo neke osobe, ili može biti posljedica prematuriteta ili izlaganja majke duhanskom dimu u trudnoći i dojenčeta nakon rođenja, ili, teškpg bronhitisa u malog dojenčeta, npr. RSV etiologije. Nisam nikada onkraj predškolske dobi vidio opstrukcije na toj osnovi, osim ako nisu bile alergijski uvjetovane (astma) ili posljedica nekog drugog kroničnog stanja (npr. cisfična fibroza, obiiterativni bronhiolitis, itd.). I moje je opažanje da antibiotik može često pomoći, ali to je moj subjektivni dojam. Ukupna svjetska nauka ne govori tome u prilog. Ono što sigurno pomaže to su kortikosteroidi u injekciji ili na usta (1-2 mg metilprednizolona, ili 0,15-0,3 mg/kg deksametazona). ili, velike doze doze inhalacijskih kortikosteroida, npr. Pulmicort (budesonid) 0,5-2 mg u inhalaciji. Ono što ne pomaže, to su inhalacijski kortikosteroidi u malim dozama, koje su inače posve dostatne da otklone astmatske opstrukcije, a što se inače počinje sve više davati u nas na razinama od primarne zaštite do visokoparnih centara za plućne bolesti. To ne pomaže, ali ne bih ulazio u to zašto se na Balkanu sve živo mora učiti na vlastitom iskustvu, a ne crpi se iskustvo drugih. Pok. akademik Alegretti, fiziolog, govorio je: "Samo se magraci uče na vlastitom iskustvu". Mi smo ovce, a ne magarci.

Tanja

13.04.2006. 11:09

Zahvaljujem i Vama dr. Richter i Vama gospođo, ovoliko korisnih i konstruktivnih informacija nisam dobila od kada smo počeli muku mučiti sa bronhitisima. Stvarno ste mi puno pomogli.

Ako sam dobro shvatila, mogli bi razgovarati s našom pedijatricom o Singulair Mini tabletama ili o Pulmicort Respulama s tim što Singulair tablete koriste za prevenciju, a Pulmicort Respule u slučaju početka bronhoopstrukcije.
Bojim se ipak da bi pedijatrica mogla preporučiti neki inhalacijski kortikosteroid koji se daje, kako ste rekli, u malim dozama (da li su to oni diskusi?), a koji u tom slučaju ne pomaže.
Da li je upotreba Ventolina isključena ako se koriste Pulmicort Respule?
Trenutno dobiva inhalacije Ventolinom, pa me zanima koliko dugo stvarno Ventolin treba i može se koristiti u takvim slučajevima.

Zahvaljujem još jednom.

Dr. Darko Richter

13.04.2006. 11:34

Dobro ste shvatili namjenu Singulair Mini i Pulmicort Respules.
Inhalacijski kortikosteroidi za dob vašeg djeteta dolaze u obliku pumpica (sprejeva) koji se daju preko babyhalera; diskuse može koristiti dijete od najmanje 5-6 godina starosti i zrelosti.
Upotreba Ventolina ne samo da nije isključena uz sve ove lijekove, vać se i savjetuje, u slučaju pogoršanja.

Tanja

13.04.2006. 12:20

Molim samo još jedno pojašnjenje i zahvaljujem na strpljenju.

Napisali ste:
"Ono što ne pomaže, to su inhalacijski kortikosteroidi u malim dozama, koje su inače posve dostatne da otklone astmatske opstrukcije, a što se inače počinje sve više davati u nas na razinama od primarne zaštite do visokoparnih centara za plućne bolesti."

Da li se to odnosi na te inhalacijske kortikosteroide u obliku pumpica koji se koriste preko babyhalera, i da li se složiti sa pedijatrom ukoliko to preporuči?

Zahvalna mama.

Tanja

13.04.2006. 14:33

Nešto mi još nikako nije jasno.
Da li je za ovakav oblik bolesti potrebna terapija ili ne?

Dr.alergolog nije odredila nikakvu terapiju, niti dala preporuku o kontroli, iako sam naravno napomenula da se radi o ponavljajućim bronhoopstrukcijama.
Isto tako mi je jasno da djetetu treba nekako pomoći jer ne može svaka 2 tjedna ići na inhalacije Ventolinom. Intenzitet bi se vjerojatno smanjio kad ne bi toliko bio izložen infekcijama u vrtiću.

Što je tu zapravo ispravno i uobičajeno sa stanovišta djetetovog zdravlja, s jedne strane biti bez terapije osim inhalacija Ventolinom ili koristiti neki preventivni lijek za astmu (iako sam shvatila da se tu za sada ipak ne radi o astmi).

Zahvalna mama.

Dr. Darko Richter

17.04.2006. 10:25

Pitanje od 13.4. u 12:20 h. Odgovor vam točno pište iznad vašeg pitanja. Sprejevevi ili pumpice su jedno te isto, a primjenjuju se preko babyhalera u dobi vašeg djeteta.
Pitanje od 13.4. u 14:30 h. Da li je potrebna terapija ovisi o tome da li je bolesnik smatra potrebnom i da li si je hoće i može priuštiti. Naveo sam vam terapijske opcije. Vi se sa svojim liječnikom uvijek trebate složiti, ali, prije toga si trebate naći takvoga s kojim ćete se složiti. Slobodni izbor liječnika je osnovno pravo.

Tanja

21.04.2006. 14:45

Htjela bi Vam samo zahvaliti i javiti rezultate pretraga koje smo ovaj tjedan radili s obzirom na Vaše strpljive odgovore i savjete koje su mi puno pomogli jer svatko je najsretniji kad mu je dijete zdravo, a kad nije dobar savjet i nečije strpljenje puno pomažu.

Radili smo i ukupni IgE koji je 25,8, čime je naša pedijatrica uz negativan prick test, isključila alergiju.
Bili smo na pregledu kod ORL, i treći krajnik je uvećan uz preporuku da se odstrani.
S obzirom da je IgG niži od donje granice tj. 6,8 g/L, doktorica je primjetila slabiji imunitet i predložila Broncho Waxom iako kaže da bi se organizam sam trebao izboriti.
Što mislite o tome?

Srdačan pozdrav.

Zahvalna mama.

Dr. Darko Richter

21.04.2006. 23:18

Nema alergije i nema astme. Ima ponavljane bronhoopstrukcije inducirane najvjerojatnije virusnim infekcijama, a ne pomaže niti to ako netko blizu djeteta stalno puši. Terapija ili prevencija opisane su u mojem prvom odgovoru vama, zatim Zei; Pulmicort Respules u inhalaciji u sam osvit napada, ili kronično uzimanje Singulair Mini. Bronhoopstrukcije prolaze najkasnije do polaska u školu, i kroz predškolsku dob e postaju sve rjeđe i blaže.
Nalaz IgG od 6,8 g/L NIJE snižen za dob vašeg djeteta i ne treba mu nikakva dodatna terapija. Srednja vrijednost IgG je 9,3, stand. devijacija je 2,3 g/L, tj. vrijednost od 6,8 nalazi se između -1 i -2 stand. devijacije za dob, a to je još debelo normalno. Ako je ORL rekao da treba odstraniti treći krajnik, treba ga poslušati.