Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6637 | Broj poruka: 26420

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


infektivna mononukleoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

22.04.2006. 00:08

poštovani,
imam sina kojemu su 3 godine i prije točno 6 tjedana mu je dijagnosticirana infektivna mononukleoza, te streptokokna bakterija u grlu. nakon što je popio sirup ospen, liječnica mu je preporučila strogo mirovanje i dijetalnu ishranu čega smo se i pridržavali svih 6 tjedana koliko je to moguće za jednog trogodišnjeg dječaka u kućnoj atmosferi i koji se cijelo vrijeme osjeća savršeno zdravo. ni u početku nije imao klasične simptome (vrućica, grlobolja), osim što su mu bile povećane vratne žlijezde u područiju ispod ušiju, što nas je i navelo da posjetimo našu pedijatricu. snimao je i jetru, sve je bilo uredu, osim što su mu laboratorijski nalazi pokazali da se radi o mononukleozi.
nakon ove ''kućne terapije'' nas je liječnica uputila da ponovno uradi nalaze i oni su danas bili gotovi. na moje veliko zaprepaštenje se oni nalazi od prije 6 tjedana uopće ne razlikuju od ovih danas. npr: limfociti 71, AST 34, ALT 25, LDH 592.
zanima me, 1. je li normalno da se krvna slika uopće nije popravila za ovoliko vremena i kada i na koji način se popravlja; 2. što je mogao biti uzrok ovako lošeg oporavka; 3. kada će on moći u vrtić; 4. da li je virus još uvijek prelaza, budući da imam kćerku kojoj su 2 godine; 5. je li strogo mirovanje nakon ovoliko vremena znači da ne smije ići vani prošetati, jer je svih ovih 6 tjedana proveo u kući evtl. na balkonu, ali uvijek u sjedećem ili ležećem položaju, bez trčanja

jako bi me obradovalo i pomalo rasteretilo ako biste mi uspjeli odgovoriti
na sva pitanja
unaprijed vam se zahvaljujem

zabrinuta mama

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.04.2006. 19:58

Cijenjena gospođo,
pod pretpostavkom da je dijagnoza točno utvrđena mogu Vam odgovoriti slijedeće:
diferencijalna krvna slika djeteta razlikuje se od one u odraslih: limfocitoza je normalna pojava (ly 71 nije patološki nalaz), AST i ALT-enzimi koje navodite, a koji se uobičajeno zovu jetrenima, također su u granicama normale; LDH treba provjeriti.
Ad 1/ nemam uvid u krvnu sliku, ali ly su u redu;
Ad 2/ ne znam na temelju čega mogu zaključiti da je oporavak djeteta loš;
Ad 3/ dijete može ići u vrtić (osobito ako pričekate još oko 2 tjedna);
Ad 4/ pretpostavljam da je dijete i do sada bilo (bar ponekad) u kontaktu s mlađom sestrom;
Ad 5/ može prošetati i igrati se bez velikih napora.
Na kraju, moj je dojam da uopće nemate razloga za brigu ! Srdačan pozdrav.