Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6638 | Broj poruka: 26421

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Zutica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alex

10.04.2006. 22:24

Moja beba ima 2 mjeseca i po izlasku iz bolnice imala je fiziolosku zuticu koja se jos nije povukla.Pedijatar je preporucio provjeravanje bilirubina sto smo i uradili.Bilirubin je povisen,ali nisu mi preporucili nikakvu terapiju.Kako sam shvatila treaba samo djete da iznosim na sunce i cekam da se povuce.Brinem se jer se zutica zadrzala predugo i dosta je primjetna na bebinom licu.Mogu li nesto da ucinim da se rjesimo zutice? Ako je razlog moje mlijeko ne bih zeljela prestati dojiti,ali je li to jedini nacin?
Hvala unaprijed

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

16.04.2006. 19:40

Štovani,
niste naveli točnu vrijednost i vrstu bilirubina i da li se vrijednost bilirubina snizuje na kontrolnom pregledu.
No, sasvim općenito, vjerojatno se radi o tzv. nekonjugiranoj bilirubinemiji koja zaista može biti bar dijelom posljedica majčina mlijeka (odnosno hormona u njemu) i koja nikako nije razlog prekidanju dojenja !
Stoga Vam preporučam odlazak pedijatru i provjeru bilirubina. Važno je znati da li bilirubin pada; u tom će se slučaju s vremenom normalizirati. Liječenje svjetlom dobro je došlo i učinkovito je; specifične terapije nema i nije potrebna. Mnogo pozdrava.

Alex

17.04.2006. 21:01

Vrijedost ukupnog bilirubina bila je 75,0 a direktnog 12,5.Danas ponovljeni nalaz ukupnog 56,6 a direktnog 25,4.Sad me zbunjuje ova uvecana vrijednost direktnog bilirubina,dok moja pedijatrica smatra da je to neka greska.U svakom slucaju hvala na odgovoru i ako mi mozete reci jos detalja na ove vrijednost,da li su previsoke?

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.04.2006. 20:03

Cijenjeni, na idućoj kontroli vrijednost bilirubina će biti još niža, a za oko 1 do 1,5 mj., vjerujem, posve uredna.
U biologiji je sve podložno dinamici - i bilirubin i laboratorijski proces - te se nemojte opterećivati s nepotrebnim !
Još jedan pozdrav.