Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Slab apetit


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

05.04.2010. 18:45

Postovani,

Moj problem je sljedeci: Naime imam djevojcicu staru 20 mjeseci. Djevojcica je uglavnom zdrava (do sada imala dva puta upalu grla), jako je vesela, zivahna, uvijek u pokretu. Sto se nalaza tice, uvijek su bili uredni, posebno nalazi zeljeza. Trenutno ima oko 12 kg.
Problem je sto djevojcica ima jako slab apetiti. Njen raspored hranjenja je otprilike sljedeci: Ustaje oko 7 sati i tada popije oko 120 ml AD formule Aptamil3, oko 9 sati nesto malo slanca ili kifle, oko 11 je dorucak, ali to je jedva nekoliko zalogaja. U 13 sati ide obicno na spavanje (pretpostavljam da je veliki razmak izmedju dorucka i rucka, ali smo i to pokusali kako bi mozda izgladnjela pa bolje rucala, dakle izbacili smo uzinu, porciju voca). Spava do 16 sati, a oko 16i15 je rucak. Rucak je prava muka - tu pojede jedva nekoliko kasicica, ali uz moljenje. Inace nastojimo da je hrana obogacena povrcem, bijelim mesom, zitaricama, bez mnogo masnoca. Vecera oko 20 sati, obicno pahuljice ili neki sirni namaz, a posto tada ide i na spavanje oko 23 sati na snu popije oko 150 ml AD formule. Moram napomenuti da izmedju tzv. rucka i vecere pojede nesto od voca ili neki slatkis.
Pokusali smo raznim sirupima poboljsati apetit, medjutim nista nije davalo rezultate. Zadnji mjesec dana je redovno koristila Pikovit sirup, i situacija je bila mnogo bolja. Trenutno smo prestali koristiti sirup, kako bismo napravili malu pauzu, ali apetit se vratio na staro stanje. Moram napomenuti da smo posjecivali i pedijatre obzirom na slab apetit ali nikada nismo dobili neki koristan savjet
Mozete li mi Vi nesto preporuciti?
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

05.04.2010. 21:40

Pitanje vama: je li dijete bolesno?
Ako dijete ne jede, i gubi na težini ili stagnira, znači da ima neku ozbiljnu kroničnu bolest: npr. tuberkulozu, malignu bolest, autoimunu bolest, imunodeficijenciju, celijakiju, ili nešto slično. Ako nema ozbiljne bolesti, već samo slabi apetit po mišljenju majke, onda je razlog u majci ili općenito okolini.
Katkada se dijete treba staviti u bolnicu, i tamo, najednom, počne jesti.