Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Tvrda stolica hronicno


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sana

03.05.2006. 21:47

Djecak skoro tri godine star u nazad vec 9 mjeseci ima problem sa zadrzavanjem stolice. Problem je poceo kad smo prosle godine otisli na ljetovanje i nije izasao 4 dana. Koristili smo tecni cepic medjutim tada mu je stolica bila jako tvrda i od tada svjesno pokusava da zadrzi stolicu. To je sada preraslo na zadrzavanje od po 7/8 dana, i stolica bude sve tvrdja i jedva je izbaci.
Ishranu sam totalno prilagodila njegovom problemu ( iako je i ranije bila uredna) ali dodatno svakodnevno jede mekinje od zobi sa vocnom kasom od kruske i kivija ili sa vocnim jogurtom. Nakon toga jede puru ili griz ili snitu sa nemasnom pavlakom ili jaje. Za rucak obavezno jede domacu supu (pileca ili teleca( i svakodnevno nesto zeljasto (spinat ili blitva), ponekad hoce pojesti mesiku (cesce ne) a rizu ili makarone jede jednom sedmicno.. Svak drugo vece pije mlijeko pred spavanje (0,9% masnoce). Slatkise smo potpuno odbacili osim jednom sedmicno vocnu salatu sa slagom ili palacinke sa pekmezom od sljiva.

Sredstva kja smo probali pomognu neko vrijeme ali poslije isto kao da ih i ne pije. probali smo lass baby sirup, portalak, a trenutno pije i ricinusovo ulje koje mu vec ne pomaze. Pio je i prolife za obnovu crijevne flore. Od prirodnih sredstava probali smo i laneno sjeme, zasladjenu kamilicu, te kompote od suhih smokava i sljiva. Takdje smo probali i probavin. Sve malo pomogne ali on uspije zadrzati kad dobije nagon. Zbog toga sam mu objasnila da ce ici u bolnicu cak sam ga i jednom posla pakovati i od tada vise nezadrzava vidno, i situacija se popravila na 3/4 dana , ali se problem opet vratio i trenutno vec 8 dana nije izasao. Ono sto je karakteristicno nakon tako dugog zadrzavanja ,kad dobije stolicu prazni se po tri puta na dan naredna dva dana, i krene od dobro tvde i suhe i zavrsi na prolijevcicu koji ima kiselkast miris. Sve u svemu je inace napredan djecak vrlo veseo ali i vrlo tvrdoglav, i osim sto mu je stomak jako uvecan po njemu se ne vidi da ga sve to boli. Samo izbacivanje je prije bilo popraceno scenama trcanja plakanja i panicnog straha, ali ni to vise neradi vec samo zadrzava i prica kako ce svaki dan kakiti ali to i ne uradi. Neznam vise sta da radim, obzirom da imam osjecaj da sama ishrana uopste nema uticaj , a i sva sredstva gube svoju funkciju i bojim se da mu nece nanjeti neku stetu obzirom da sve skupa vec dugo traje. Tutu uspjesno koristi za malu nuzdu, a cim osjeti da krece velika odmah se dize i ne zeli izaci.
Napominjem da ni nemamo neke problematicne zivotne situacije niti ima konflikata unutar porodice. Nije mi jasno zasto se ovako ponasa niti znam sta jos mogu uraditi da problem rijesimo. Cak sumnjam da se i moze problem uopste rijesiti. Imam i stariju kcerku koja nema nikakvih problema, niti ih imam ja , dok je kod muza situacija malo rijedja (svaka 4 dana) al je to tako oduvjek kod njega. Molim vas pomozite!

Dr. Darko Richter

13.05.2006. 10:52

Može li malo kraće?

Dr. Darko Richter

14.05.2006. 11:17

Vi biste bili super slučaj za jednu privatnu ambulantu. Ima problem, dugo traje, može se malo rastezati u rješavanju, ali, osim psihološko-behaviour-ističkih problema, ovdje mi se ne čini da postoji neki dublji organski poremećaj. Dakle, idealno za bavljenje neko vrijeme i naplaćivanje svakog pregleda, savjeta i male intervencije, a uz to mama do groba zahvalna. Jednostavno, vjerojatno ste opstipirani i vi sami, na bazi blagih opsesivno-kompulzivnih crta ličnosti. Želite sve kontrolirati, jer se bojite da, ako to ne učinite, Bog i priroda ne mogu ništa. To je najčešći scenarij, svjesni, ili nesvjesni svojeg problema. Onda to usvoji i dijete. A vidite, stolica se ne javalja kada vi to hoćete, nego kada neurovegetativnih mehanizmi to pokrenu. A to je obično svako jutro, 10-ak minuta nakon prvog zalogaja ili gutljaja za doručak. Badava vam svi obredi i dijetni režimi, ako tada propustite da ustanete od stola, i odete na WC, a to vrijedi i za dijete. Kada to propusti, već se opstipirao. A propusti, jer se žuri u vrtić, školu, posao, i jer ide kasno spavati. Vaš bi mali trebao, po meni, doći na jedno solidno čišćenje u neku bolnicu, možda samo po tipu dnevne bolnice, i dobro se isklistirati, ili, u blažem obliku, dobiti dobar laksans i hidraciju, da se riješi gromada fecesa od ne-znam-kada. Zatim, početi slušati prirodu, a ne kontrolirati je. Za kontrolu prirode treba sačuvati energiju za kasnije, kada nastupe jači nagoni. A vidite, lako je zgaziti blagi nagon, kao ovaj za stolicu, i napraviti si dugotrajni problem. Kada dođu oni malo jači, onda se pokreću cijele ideologije kako bi dokazale da Crkva nema pravo, jer je te jače nagone malo teže staviti u okvire biološki, osobno i društveno korisnih funkcija.