Akutni gastroenteritis povezan s višim stopama sindroma iritabilnog crijeva i funkcionalne dispepsije


Akutni gastroenteritis povezan s višim stopama sindroma iritabilnog crijeva i funkcionalne dispepsije

Nova studija pokazala je da je nakon akutnog gastroenteritisa uslijedila veća prevalencija i postinfektivnog sindroma iritabilnog crijeva (PI-IBS) i postinfektivne funkcionalne dispepsije (PI-FD) tijekom vremena za 15% odnosno 13%, unatoč relativno stabilnoj prevalenciji tijekom prve godine nakon gastroenteritisa.

Vjerojatnost razvoja ovih stanja nakon preležanog gastroenteritisa porasla je četiri, odnosno tri puta za sindrom iritabilnog crijeva i funkcionalnu dispepsiju. Štoviše, postinfektivni sindrom iritabilnog crijeva postaje kroničan u 40% slučajeva kada je prisutan dulje od pet godina, što je novo otkriće koje je prvi put objavljeno u ovoj studiji.

Proupalni mikroorganizmi, uključujući Proteobacteriu i potkategorije, te SARS-CoV-2, mogu biti povezani s razvojem postinfektivnog sindroma iritabilnog crijeva (PI-IBS) i postinfektivne funkcionalne dispepsije (PI-FD).

Gastroenteritis je upala sluznice želuca i tankog i debelog crijeva. Obično je uzrokovana infekcijom s mikroorganizmom, ali može biti uzrokovana gutanjem kemijskih toksina ili lijekova.

Općenito gledajući, budući da je akutni gastroenteritis čest poremećaj u cijelom svijetu, ovo otkriće može biti relevantno za javno zdravlje, a liječnici bi trebali obratiti pozornost ako njihovi pacijenti imaju nedavnu epizodu infektivnog gastroenteritisa.

Izvor:
BMJ - Gut