Simptomi sindroma iritabilnog crijeva se poboljšavaju smanjenjem unosa šećera i škroba


Simptomi sindroma iritabilnog crijeva se poboljšavaju smanjenjem unosa šećera i škroba

Simptomi za pacijente sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) poboljšali su se u istoj mjeri ako su unosili manje šećera i škroba kao i za one koji su slijedili FODMAP dijetu, koja se trenutno preporučuje pacijentima. 

Dijeta sa smanjenim unosom škroba i saharoze (SSRD) uvelike smanjuje simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Najčešći simptomi IBS-a su ponavljajuća bol i stezanje u abdomenu te proljev i/ili zatvor.

Valja spomenuti, da je gubitak tjelesne težine nakon četiri tjedna bio je veći kod pacijenata u SSRD skupini nego u FODMAP.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) najčešći je poremećaj interakcije crijeva i mozga s globalnom prevalencijom od 4% prema kriterijima Rim IV. Funkcionalni gastrointestinalni (GI) simptomi opaženi su u 40% opće populacije. Većina pacijenata ima pogoršane GI simptome nakon uzimanja hrane.

Izvor:
Nutrients