Blokatori kalcijevih kanala pokazuju potencijal obnavljanja cerebralnog krvotoka kod Alzheimerove bolesti


Blokatori kalcijevih kanala pokazuju potencijal obnavljanja cerebralnog krvotoka kod Alzheimerove bolesti

Trenutno istraživanje Alzheimerove bolesti pomaknulo je fokus na rane faze liječenja, što uključuje cerebralni protok krvi. Blokiranje kalcijevih kanala u kapilarama mozga može poboljšati protok krvi i ublažiti oštećenje Alzheimerove bolesti u ranoj fazi, sugerira nova studija.

Inače, cerebralni protok krvi smanjen je za 45% u ranim fazama Alzheimerove bolesti prije nego što dođe do nakupljanja amiloida ili tau proteina. Taj smanjeni dotok krvi u mozak uzrokuje poremećaje pažnje i pamćenja te oštećuje neuronske veze unutar mozga.

Smanjeni protok krvi povezan je sa suženjima kapilara za koje se vjeruje da su uzrokovana pericitima, koji se sužavaju kao odgovor na reaktivne vrste kisika potaknute amiloidnim β proteinom.

Sveukupno gledajući, studija je pokazala da ciljanje na kanale kalcijevih iona može pomoći u snižavanju razine Ca2+ u pericitima i ublažiti smanjenje cerebralnog protoka krvi uočeno kod Alzheimerove bolesti širenjem kapilara.

U istraživanju je za blokiranje kalcijevih kanala u kapilarama mozga korišten blokator kalcijevih kanala nimodipin.

Rezultati su također istaknuli ulogu reaktivnih vrsta kisika u vaskularnoj funkciji kod Alzheimerove bolesti i ukazali da bi ciljana proizvodnja reaktivnih vrsta kisika mogla pomoći u poboljšanju protoka krvi kod pacijenata.

Izvor:
Nature Neuroscience