Gastroezofagealna refluksna bolest povećava rizik od fibrilacije atrija


Gastroezofagealna refluksna bolest povećava rizik od fibrilacije atrija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) povezana je s povećanom učestalošću fibrilacije atrija čestog poremećaja srčanog ritma, ukazuje nova studija. Uzročno značenje ove povezanosti još je nejasno.

Trenutačno je 2–3% stanovništva diljem svijeta pogođeno fibrilacijom atrija (AF). Pušenje, kardiokirurški zahvati, apneja za vrijeme spavanja, pretilost, bolest štitnjače, valvularna bolest srca i kronična bubrežna bolest čimbenici su rizika koji povećavaju rizik od razvoja fibrilacije atrija. Osim većeg rizika od zatajenja srca i moždanog udara, osobe s fibrilacijom atrija mogu doživjeti umor, dispneju, vrtoglavicu i lupanje srca. Fibrilacija atrija može pridonijeti značajnim društvenim i medicinskim troškovima s velikim zdravstvenim i ekonomskim posljedicama.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je stanje koje zahvaća probavni trakt i čest je simptom. GERB se javlja kada se kiseli želučani sokovi, tekućine i hrana vraćaju iz želuca u jednjak, uzrokujući ekstremnu nelagodu.

Inače, i ranije se sumnjalo na vezu između GERB-a i fibrilacije atrija zbog njihovih zajedničkih čimbenika rizika, uključujući apneju za vrijeme spavanja, pretilost i lokalnu upalu koja se pogoršava s godinama. Također, valja spomenuti da su ranije studije pokazale da inhibitori protonske pumpe mogu smanjiti teret simptomatske aritmije

Izvor:
Frontiers in Cardiovascular Medicine