Hormon hepcidin identificiran kao potencijalni okidač za psorijazu


Hormon hepcidin identificiran kao potencijalni okidač za psorijazu

Znanstvenici su možda otkrili temeljni uzrok psorijaze, kronične i ponekad iscrpljujuće kožne bolesti koja pogađa 2-3% svjetske populacije. Stanje je obilježeno crvenim, ljuskavim mrljama koje utječu na kvalitetu života pacijenta i ponekad mogu biti opasne po život.

Novo istraživanje sugerira da hormon hepcidin može izazvati pojavu ovog stanja. Ovo je prvi put da se hepcidin smatra potencijalnim uzročnim faktorom. Hepcidin je odgovoran za kontrolu količine željeza koja se apsorbira iz hrane i kasnije otpušta u tijelo. Kod zdravih osoba proizvodi se isključivo u jetri, no nova studija je otkrila da se kod osoba s psorijazom hormon stvara i u koži.

Prevelika količina ovog hormona uzrokovala je da stanice kože životinja zadrže daleko više željeza nego što je bilo potrebno. S druge strane, taj višak željeza izazvao je i hiperproliferaciju stanica kože i abnormalno visoku koncentraciju neutrofila (vrsta stanica imunološkog sustava) koji izazivaju upalu u najvišem sloju kože. Ova dva ishoda – prekomjerna proizvodnja stanica kože i obilje neutrofila – glavna su obilježja ljudske psorijaze.

Znanstvenici se nadaju da će njihovo otkriće dovesti do razvoja novih lijekova koji mogu blokirati djelovanje hormona. Oni koji će najvjerojatnije imati koristi od takvog liječenja su pacijenti s pustularnom psorijazom (PP) – posebno teškim i na liječenje otpornim oblikom bolesti koji može zahvatiti pacijentove nokte i zglobove, kao i kožu.

Izvor:
Nature Communications