Ultraprerađena hrana povezana sa statusom aktivne psorijaze
Ultraprerađena hrana povezana je s bezbrojnim zdravstvenim problemima, a nova studija sugerira da bi autoimuna kožna bolest psorijaza mogla biti dodana na taj popis. Naime, rezultati nove studije pokazali su povezanost između visokog unosa ultraprerađene hrane i statusa aktivne psorijaze.
Nakon prilagodbe za druge čimbenike rizika od psorijaze, ljudi s aktivnom bolešću imali su 36% veću vjerojatnost da će unositi unutar najveće trećine dnevnog unosa ultraprerađene hrane, u usporedbi s ljudima koji nikada nisu imali psorijazu.
Ultraprerađena hrana uglavnom se proizvodi od tvari ekstrahiranih iz cjelovite hrane, poput zasićenih masti, škroba i dodanih šećera. Također sadrže širok izbor aditiva koji ih čine ukusnijima, privlačnijima i stabilnijima, uključujući boje, emulgatore, arome i stabilizatore.
Visok unos ultraprerađene hrane povezan je s raznim bolestima, uključujući dijabetes tipa 2, rak, kardiovaskularne bolesti i upalne bolesti crijeva.
Izvor:
JAMA Dermatology