Inovativna terapija nanočesticama nudi nadu u borbi protiv raka prostate


Inovativna terapija nanočesticama nudi nadu u borbi protiv raka prostate

Novo, revolucionarno istraživanje, koje su proveli znanstvenici sa University of Virginia, Mount Sinai, University of Michigan, University of Texas, pokazalo je klinički uspjeh nove laserski vođene terapije za liječenje raka prostate temeljene na nanočesticama.

Studija, koja je uključivala 44 muškarca s lokaliziranim rakom prostate, koristila je zlatne nanoljuske u kombinaciji s magnetskom rezonancijom (MRI) i ultrazvučnom fuzijom; naprednom tehnikom koja poboljšava MRI podatke; za precizno ciljanje i uklanjanje kancerogenog tkiva prostate.

Zlatne nanoljuske sićušne su čestice, tisuće puta manje od ljudske vlasi, dizajnirane su da se akumuliraju u tumorima, omogućujući visoko ciljani laserski tretman blizu infracrvenog zračenja koji zagrijava i uništava kancerogeno tkivo dok štedi okolne zdrave stanice.

Ova inovativna metoda, nazvana fokalna fototermalna ablacija usmjerena nanočesticama, uspješno je eliminirala kancerogene stanice kod 73% pacijenata nakon 12 mjeseci, što je potvrđeno negativnim biopsijama na tretiranim područjima. Važno je da je liječenje uspjelo postići ove rezultate uz očuvanje ključnih funkcija, uključujući urinarno i spolno zdravlje, i bez uočenih nuspojava, što označava značajno poboljšanje kvalitete života pacijenata.

Ovo otkrića predstavljaju veliki korak naprijed u liječenju raka prostate. Ova terapija ne samo da učinkovito eliminira stanice raka, već i čuva ključne čimbenike kvalitete života, što je velika pobjeda za pacijente.

Izvor:
University of Virginia School of Engineering and Applied Science